©Gettyimages

Zwangerschap: 1 week zwanger

Officieel is dit je eerste zwangerschapsweek, maar je bent nog niet zwanger. We tellen immers het aantal weken vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Zo kom je uit op 40 weken en krijg je de eerste twee weken er ‘gratis’ bij.

1 week zwanger

Je baby

Je bent eigenlijk nog niet zwanger en je baby ‘bestaat’ dus nog niet. Het moment van bevruchting nadert wel. Als je een normale gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen hebt, zal je eisprong aan het begin van week 2 plaatsvinden. Hierbij komt een rijpe eicel vrij die door een spermacel bevrucht kan worden.

De groei van een bevruchte eicel tot een voldragen kind duurt 38 weken. Om de geboortedag van je kindje uit te rekenen neem je eerste dag van je laatste menstruatie plus 40 weken. Er wordt dus niet gekeken naar het moment van bevruchting, want je weet nooit precies wanneer dat is. De uitgerekende datum is uiteraard maar een schatting. Je baby kan ook enkele weken voor of na deze datum komen. Op dit moment ben je dus nog niet zwanger, maar toch wordt deze week gerekend als de eerste week van je zwangerschap.

Jij

  • Wil je graag zwanger worden? Dan is het verstandig om gezond te leven. Hoe sneller, hoe beter. Geen alcohol en sigaretten dus.
  • Zit je met vragen over gezonde voeding of over bepaalde erfelijke ziektes die in de familie voorkomen, vraag dan raad aan je verloskundige. Zij geven ook advies vóór het zwanger worden.
  • Wil je huisarts je medicijnen voorschrijven? Vermeld dan zeker dat je graag zwanger wilt worden. Ook medicijnen kunnen immers schade toebrengen aan het ongeboren kind.

De bevruchting heeft in deze week nog niet plaatsgevonden en bij jou zijn er nog geen lichamelijke veranderingen. Jouw lichaam maakt zich, net als tijdens iedere andere menstruatiecyclus, klaar voor een potentiële zwangerschap. In deze week zal de eicel verder rijpen om volgende week vrij te komen tijdens de eisprong. Je baarmoederwand wordt dikker, zodat deze klaar is voor een mogelijke innesteling.

Tip: Foliumzuur slikken

Vanaf het moment dat je graag zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuursupplementen te slikken. Foliumzuur verkleint de kans bij je baby op een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een hazenlip.

Twijfel je over de juiste dosering? Raadpleeg dan best de apotheker, huisarts of je gynaecoloog. Bekijk ook de bijsluiter die bij de verpakking zit.

Volgende week ben je 2 WEKEN ZWANGER!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content