©Gettyimages

Zwangerschap: 14 weken zwanger

Je bent nu 14 weken zwanger en je baby is ongeveer 7,4 cm groot en weegt zo’n 23 gram. Misschien trek je al zwangerschapskledij aan omdat die net wat comfortabeler is dan je gewone kledij?

14 weken zwanger

Je baby

Je dochter of zoon in wording krijgt steeds krachtigere spieren en kan nu een vuist maken en zijn/haar armen en benen buigen. Daarnaast is de baby ook in staat om de lippen samen te persen. In de mond ontwikkelen zich de tong en het gehemelte. Hij kan ook slikken en z’n bovenlipje bewegen: de start van de zuigreflex.

Jouw kind slikt nu regelmatig vruchtwater in en hij plast ook af en toe. De afvalproducten worden gelukkig weer vanzelf afgevoerd.

Op de neus ontstaan er neusgaten en de oren zitten al op de correcte plaats. Zijn ledematen en inwendige organen zijn aangelegd. Vanaf nu hoeft de foetus enkel nog maar te groeien en te ‘rijpen’.

Jij

Je borsten zullen al minder pijnlijk zijn dan in het eerste trimester, maar de kans is groot dan ze in omvang wel nog zullen toenemen, omdat de melkklieren zich voorbereiden op de borstvoeding. Onderschat dus zeker het belang niet van een goede zwangerschapsbeha.

Je ziet misschien ook blauwe aderen op je borsten verschijnen, en het kan ook dat de tepels groter en donkerder worden. Misschien lekken er zelfs een paar druppeltjes melk uit. Maar geen nood, dat kan absoluut geen kwaad. Meestal stopt het ook weer, tot de laatste weken voor de uitgerekende datum.

Om te voldoen aan de eisen van de groeiende baarmoeder en placenta, zal het bloed in je lichaam toenemen. Hiervoor moet je hart harder gaan pompen (zo’n vijftien tot twintig keer per minuut extra).

Je baarmoeder hangt ‘los’ in je buik aan vier banden. Omdat ze steeds zwaarder wordt, komt er spanning op de banden te staan en die trekken weer aan het buikvlies. Gevolg: bandenpijn!

Is er bij jou al een schattige bolle buik te zien?

Volgende week ben je 15 WEKEN ZWANGER!

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content