©Gettyimages

Zwangerschap: 3 weken zwanger

Je bent nu 3 weken zwanger, en daar zie en voel je ook deze week niet zo heel veel van. Je kunt het wél merken door een innestelingsbloeding. Na die innesteling kun je al snel last krijgen van de eerste, vroege zwangerschapssymptomen.

3 weken zwanger

Je baby

Zonder dat je je er bewust van bent, heeft zich een wonder afgespeeld in je buik: je bent zwanger. Eén zaadcel is er in geslaagd om de eicel binnen te dringen en te bevruchten. De bevruchte eicel gaat onmiddellijk op weg naar de baarmoeder. Het is een reisje van niks, een paar centimeter, maar toch doet de bevruchte eicel hier een aantal dagen over. Ondertussen bereiden de hormonen progesteron en oestrogeen je baarmoeder voor. Eens het eitje bij de baarmoeder aankomt, kan het echt ‘beginnen’.

Het is moeilijk te geloven, maar in dat piepkleine klompje cellen ligt al vast of je een jongen of een meisje krijgt, welke kleur ogen je kind krijgt, welke kleur haar, wat voor lichaamsbouw en zelfs wat voor karakter.

Jij

Vanaf het moment dat je zwanger bent, brengt je lichaam in een sneltempo alles in orde. Je hormonenfabriek doet zijn werk:

  • Zo maakt je lichaam meteen na de innesteling het hormoon hCG aan, dat indirect de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron op gang brengt.
  • Progesteron zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar wordt, en doet je lichaamstemperatuur licht stijgen (tot een halve graad). Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger.

Wat gebeurt er nog?

  • Aan het einde van de week kun je een beetje bloed verliezen. Dat is innestelingsbloeding. Bij de innesteling kan soms een bloedvaatje beschadigd raken. Misschien voel je je al een beetje anders, of je merkt er helemaal niets van.
  • Sommige zwangerschapssymptomen lijken ook sterk op de symptomen van een naderende menstruatie. Om zeker te weten of je zwanger bent, moet je in ieder geval nog even geduld hebben. Pas aan het einde van de volgende week, als je ongesteld moet worden, kun je een zwangerschapstest doen. Deze koop je bij de drogist, apotheek of via internet.

Geboortedatum uitrekenen?

Deze derde week is de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je cadeau, want om uit te rekenen wanneer je baby geboren zal worden, baseer je je op de eerste dag van je laatste menstruatie. Tel daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij op en je weet ongeveer de datum van de geboorte.

Volgende week ben je 4 WEKEN ZWANGER!

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content