©Gettyimages

Zwangerschap: 30 weken zwanger

Je bent nu 30 weken zwanger. Jouw baby is ongeveer 36,5 cm groot en weegt nu zo’n 1100 gram.

30 weken zwanger

Je baby

  • Als je je kindje zou zien, zou je denken dat het hélemaal klaar is om geboren te worden. Moest dit het geval zijn, zou het wel nog eventjes in de couveuse moeten liggen, omdat het kindje tegen dan nog niet voldoende weerstand heeft opgebouwd, en zich warm houden is dan ook nog moeilijk.
  • De donshaartjes op zijn lichaam beginnen nu los te laten en komen in het vruchtwater en dus ook in z’n darmen terecht. Bij te vroeg geboren baby’s is het dus perfect mogelijk om deze donshaartjes in hun uitwerpselen te zien.
  • Het wordt steeds krapper in je buik, maar de schopjes zijn wel nog steeds goed voelbaar. Voel je je kind beduidend minder? Bel dan de verloskundige.
  • Deze week kan de foetus zijn definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij later nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij niet meer van positie. Het indalen kun je soms voelen doordat je een steek in je vagina krijgt of kort last hebt van weeeën. Een voordeel: na het indalen heb je meer ‘lucht’ omdat je baby nu dieper in het bekken zit.

Jij

  • Door de zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed: zo’n zeven in plaats van vijf liter. Dat komt vooral door extra vocht. Je bloed is dunner, waardoor het makkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed wordt door je hart rondgepompt. Dat moet dus harder werken.
  • Jouw vaatwanden zijn slapper. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je weer last krijgen van aambeien en/of spataders. Probeer dus zeker voldoende te bewegen en niet té lang in dezelfde houding te zitten.
  • Door opgehoopt vocht in je polsen kan er een zenuw geklemd raken en dat veroorzaakt een doods gevoel in je handen en armen, en tintelende vingers.

Nesteldrang

Bij veel vrouwen komt er een moment tijdens de zwangerschap – vaak zo’n één maand voor de bevalling — dat er je er niet meer lijkt aan te ontkomen: nesteldrang! Maar waar komt die nesteldrang vandaan? Ontdek het hier!

Volgende week ben je 31 WEKEN ZWANGER!

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content