©Gettyimages

Zwangerschap: 38 weken zwanger

Je bent nu 38 weken zwanger. Jouw baby is ongeveer 46,5 cm groot en weegt nu zo’n 3100 gram.

38 weken zwanger

Je baby

  • Je kindje ligt nu startklaar voor de baarmoedermond en zijn botten zijn nu nog zo soepel dat ze zich tijdens de bevalling makkelijk aanpassen aan het geboortekanaal.
  • Het hoofd van de baby kan daar makkelijk door, omdat er openingen tussen de schedelbeenderen zitten: fontanellen. Deze kunnen tijdens de geboorte over elkaar schuiven, zodat het hoofd wat smaller wordt en er makkelijker door kan. Wanneer jouw zoon of dochter nog maar net geboren is, kan het hoofd hierdoor een wat ovale vorm hebben. Maar geen paniek, dit trekt vanzelf weer weg.
  • De baby ‘zwemt’ in zo’n liter vruchtwater. Maar van zodra je vliezen breken, gaat dit water weg, waardoor je kindje niet meer beschermd is tegen infecties. Daarom moet je binnen 24 tot 48 uur goede weeën hebben, zodat je kunt bevallen.

Opgelet: Zorg er voor dat je meteen naar het ziekenhuis gaat als je vliezen breken vóór je 37 weken ver bent.

Jij

Zit het kindje nog steeds lekker knus in de buik? Dan heb je misschien wel last van maagzuur en een opgeblazen gevoel. Dit komt omdat je maag minder ruimte heeft in je buik. Daarom is het aangeraden om telkens kleine porties te eten.

Lekken er eveneens een paar druppels gele moedermelk uit je borsten? Dit is colostrum! Deze melk bevat veel eiwitten en er zitten ook antistoffen in die je baby beschermen tegen ziektes.

Naar de kapper

Na de bevalling zul je de eerste weken maar weinig tijd hebben om jezelf te pamperen. Breng dus bijvoorbeeld nog een laatste bezoekje bij de kapper. Ideaal om je te ontspannen en er tiptop uit te zien als de baby komt.

Volgende week ben je 39 WEKEN ZWANGER!

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content