©Gettyimages

Zwangerschap: 40 weken zwanger

Je bent nu 40 weken zwanger. Jouw baby is ongeveer 49 cm groot en weegt nu zo’n 3300 gram.

40 weken zwanger

Je baby

  • Zit je kindje nog steeds in je buik? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk aan het aftellen. Maar geen nood, het einde van de zwangerschap is nabij en binnenkort kun je je lieve kindje ein-de-lijk een flinke knuffel geven.
  • Bevallen is niet alleen voor jou een zware taak, maar ook voor je baby! Het minst prettige voor je kindje zijn de persweeën. Het hoofd wordt naar beneden geduwd met de kin op de borst, dan wordt het weer naar achteren geduwd en je kind maakt nog een spildraai. Graag nog meer info over hoe een baby de bevalling ervaart? Dat lees je hier!
  • Direct na de geboorte krijgt je baby een test waar een cijfer uitkomt, de Apgar-score. De totale score die je kind hierop behaalt, geeft zijn algemene gezondheidstoestand net na de geboorte weer. Een resultaat tussen zeven en tien punten is zeer goed en voor de pasgeborenen die deze score behalen, voldoet de normale zuigelingenzorg. Bij een score tussen vier en zes punten kan het zijn dat de dokter moet optreden om de gezondheid van de baby te verbeteren. Bij een score lager dan vier punten verkeert de pasgeborene in slechte toestand en is er intensieve medische hulp nodig om de baby in leven te houden.

Jij

Het voelt misschien alsof je overtijd bent, maar officieel wordt een geboorte tussen week 37 en week 42 van je zwangerschap nog als op tijd beschouwd. Soms zal de verloskundige — rond week 41 — de natuur een handje helpen door jou te strippen: met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen.

Bijna 42 weken zwanger? Dan krijg je ook een controle in het ziekenhuis. Er wordt gekeken of de conditie van jouw toekomstige zoon of dochter nog goed genoeg is om af te wachten tot je de 42 weken passeert, of dat er eerder actie moet ondernomen worden.

Volgende week ben je 41 WEKEN ZWANGER!

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content