Zwangerschap: fijn stof is schadelijk voor foetus

Een vervuilende omgeving met hoge concentraties aan fijn stof is gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Fijn stof stuurt namelijk de genen van een foetus in de war. Dit is gebleken uit een nieuw doctoraatsonderzoek van de Universiteit van Antwerpen bij 200 pas bevallen vrouwen.

Gevaarlijk fijn stof

Voor de eerste keer in Vlaanderen werden er bij 200 pas bevallen vrouwen samples van de navelstreng én haar- en bloedstalen verzameld om na te gaan welke invloed hoge concentraties fijn stof had op de ontwikkeling van de foetus. Hieruit is gebleken dat fijn stof de genactiviteit van foetussen in de war stuurt. Op lange termijn kan dit zelfs negatieve gevolgen hebben op lichamelijk vlak: het vergroot namelijk de risico’s op obesitas, hart- en vaatziektes en andere chronische aandoeningen.
Het is dus wel degelijk van belang waar een vrouw woont tijdens haar zwangerschap. Op plaatsen met hoge concentraties fijn stof hebben zwangere vrouwen meer giftige stoffen in hun lichaam. En dit kan dus de celactiviteit van een baby in groei ontregelen.

Maatregelen tegen fijn stof

Het is onmogelijk om vandaag de dag fijn stof tijdens je zwangerschap te vermijden. Wat je wel kan doen, is er voor zorgen dat je zoveel mogelijk in een ‘gezonde’ omgeving vertoeft. Enkele tips:
–    Vermijd fysieke activiteiten in drukke steden met veel verkeer. Ook sporten tijdens drukke spitsuren kan je beter niet doen.
–    Verlucht je huis ’s morgens of ’s avonds, maar nooit overdag. Tien minuten is al voldoende.
–    Bij warme temperaturen blijf je beter binnen.
–    Hou de ramen van je wagen dicht als je op de autostrade rijdt.
–    Blijf uit de buurt van een open haarden, houtkachels of barbecues.
–    Eet voldoende fruit en groenten. De antioxidanten die hierin zitten kunnen een beetje je lichaam wapenen tegen fijn stof.

Fijnstof in huis is ook schadelijk voor je baby…
Slim stofzuigen is de boodschap! Lees meer…

Partner Content