©GettyImages

Wat met een kinderwens na borstkanker?

Stel: je hebt de diagnose borstkanker gekregen, maar hebt nog een kinderwens. Wat is er dan nog mogelijk?

“Ik heb borstkanker. Kan ik nog kinderen krijgen?”

Deze vraag duikt vaker dan vroeger op in het kabinet van de oncoloog. Logisch ook: er is een lichte stijging van jonge vrouwen die borstkanker krijgen én de leeftijd waarop vrouwen nog kinderen willen, stijgt ook.

Heb je het verdict kanker gekregen en heb je nog een kinderwens? Breng dat dan zeker bij de eerste gesprekken ter sprake. Het kan bepalend zijn voor de therapie die je voorgesteld wordt.

Vervroegd in de overgang

Door een behandeling met chemo- of hormoontherapie kun je vervroegd in de overgang geraken. Je houdt in dat geval op met menstrueren en kunt dus geen kinderen meer krijgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig technieken waardoor je toch nog moeder kunt worden na kanker.

Welke technieken zijn er om toch moeder te worden?

Invriezen van eierstokweefsel

In het begin van de ziekte kan ovarieel weefsel (een stuk eierstok) weggenomen worden. Dit weefsel wordt ingevroren en later weer ingeplant om het voortplantingsstelsel te stimuleren. Ook al staat België aan de top van deze techniek, het is nog experimenteel en garandeert geen zwangerschap. Het is wel de moeite waard om het te proberen. Let op: er moet snel beslist worden (op drie tot tien dagen tijd) want het weefsel kan ten laatste tussen de eerste chemokuren worden verwijderd. Twee derde van elke eierstok wordt intact gelaten, zodat je lichaam ook de kans krijgt zich spontaan weer te herstellen.

Aan deze techniek zijn wel enkele voorwaarden verbonden:

  • je mag maximum 35 jaar zijn,
  • naast de kanker moet je in gezonde toestand verkeren
  • je moet een gunstige prognose hebben.

De ingreep zelf wordt niet vergoed door de mutualiteiten, maar de verzorging, het onderzoek en het ziekenhuisverblijf wel.

Je natuurlijke vruchtbaarheid stimuleren

Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je eierstokken de chemobehandeling zullen overleven. De kantelleeftijd blijkt 35 jaar; daarna neemt de kans op een herstelde vruchtbaarheid erg af. Om je meer kans te geven op een natuurlijke vruchtbaarheid achteraf, kunnen hormonen toegediend worden om de eierstokken tijdens de chemobehandeling stil te leggen. Door de beperkte doorbloeding komt er weinig van de chemo in de eierstokken terecht. Komt je cyclus na de therapie weer op gang, dan kun je meestal alsnog op een natuurlijke manier zwanger worden.

Artsen raden aan om, na het beëindigen van de behandeling, toch minimaal één jaar te wachten voor je weer probeert zwanger te worden. De kans op herval is dan namelijk het grootst. Maar er wordt natuurlijk altijd individueel gekeken naar wat al dan niet kan. Het overgrote deel van de kinderen die geboren worden bij vrouwen die ooit voor kanker behandeld werden, komt gezond ter wereld. De zwangerschap lijkt ook geen invloed te hebben op het risico om te hervallen.

Wat als …?

… je, doordat de chemo de voorraad eitjes vermindert, na enkele jaren toch in een vroegtijdige menopauze belandt? In dat geval is eiceldonatie de enige oplossing.
… je kanker krijgt op je 37 en je 42 te oud vindt om nog een kind te krijgen? In gunstige prognoses wordt de behandeling soms 18 maanden stilgelegd, zodat je eerst een kind kunt krijgen. De borst wordt dan nauwlettend in het oog gehouden.

De specialist: “Wees extra alert. Zwangere vrouwen ervaren sowieso heel wat veranderingen of afwijkingen aan de borsten. Juist daarom bestaat het risico dat er een minder alerte houding is en dat borstkanker bij zwangere vrouwen later ontdekt wordt. Signaleer dus zeker veranderingen, al gaat het in 80% van de gevallen om goedaardige cystes. Krijg je na de chemokuur antihormonen, dan stoppen je regels, maar je eierstokken blijven actief. Deze hormonen kunnen misvormingen geven bij de zwangerschap. Blijf dus vijf jaar lang, gedurende de hele behandeling, anticonceptie nemen.”

Bron: pink-ribbon.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content