Zwangerschapsdementie: vergeet jij ook zoveel?

Door -
zwangerschapsdementie
©GettyImages
Lijkt het alsof je alles vergeet? Heel normaal als je zwanger bent! We noemen het zwangerschapsdementie, maar hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Onthouden is moeilijker

Zwangerschapsdementie is allesbehalve een fabeltje. Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen het geheugen kunnen hebben van een 60-jarige. Ook is het bewezen dat het reactievermogen en het werkgeheugen tijdens een zwangerschap aangetast worden. Geen wonder dus dat je amper nog iets kunt onthouden en je zo druk in de weer bent met post-its, to-dolijstjes en reminders! Helaas is na de bevalling de zwangerschapsdementie niet meteen weg: tot 32 weken na je bevalling kun je er last van hebben.

Zwangerschapshormonen spelen een rol

Je lichaam heeft het zwangerschapshormoon progesteron nodig bij de innesteling van de bevruchte eicel, de groei van de baarmoeder en de melkproductie. Maar helaas is het ook dit hormoon dat je hersenen tijdelijk aantast, waardoor je slechter kunt onthouden en herkennen.

Te weinig slaap

In je slaap wordt je ‘breinbatterij’ opgeladen. Je verwerkt alle ervaringen van overdag en legt ze vervolgens vast in je geheugen. Als je slecht slaapt, wordt dit proces verstoord. Het gevolg? Nieuwe herinneringen verdwijnen.

Je baby snoept van choline

Choline is een belangrijke voedingsstof voor je geheugen en concentratie. Maar ook je baby snoept ervan om z’n hersenontwikkeling te ondersteunen. Hierdoor kun je een tekort hebben aan choline met zwangerschapsdementie als gevolg. Om dit te voorkomen, zet je best regelmatig een eitje op het menu.

Te veel aan je hoofd

Volgens evolutiebiologen vergeten jonge moeders vaak dingen, omdat zij zich volledig op hun baby concentreren. Het vergeten van irrelevante kleinigheden, helpt je je aandacht te houden bij wat er écht belangrijk is!

Bron: oudersvannu.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!