17 tips om je baby in slaap te sussen
Een baby heeft voldoende nachtrust nodig voor zijn ontwikkeling, maar helaas zijn niet alle baby’s goede slapers. Hier zijn alvast enkele tips en weetjes om je baby makkelijker richting dromenland te helpen.
17 tips die je baby kunnen helpen om in slaap te vallen
Niet overprikkelen voor bedtijd
Het laatste dat je wilt doen vlak voor bedtijd is je baby overprikkelen. Langdurig of geanimeerd oogcontact met jou is een van de meest stimulerende acties voor je baby. Dus voor het slapengaan of bij het ontwaken, kan je het oogcontact beter minimaal houden.
Een ontspannend badje
Geef je baby voor het slapengaan een ontspannend badje waarbij je zachtjes en liefdevol met warm water over zijn rugje dept. Laat de bergen badspeelgoed even links liggen en zorg voor een prikkelarme omgeving. Zo wordt de badactiviteit een rustgevende ervaring voor je baby.
Droomvoeding
Als je baby ‘s nachts vaak wakker wordt, kan droomvoeding misschien helpen. In plaats van te wachten tot hij hongerig ontwaakt, geef je hem wat melk terwijl hij slaapt. Die extra voeding zou de buik net genoeg vullen om ononderbroken te kunnen slapen.
Laken of slaapzak is voldoende
Een hoeslaken en eventueel een slaapzak is alles wat je kleintje nodig heeft. De rest is overbodig. Enkel de zijn lievelingsknuffel mag mee in bed. Dekens, speelgoed en grote pluchen dieren kunnen gevaren met zich meebrengen, kinderen kunnen eronder bedolven worden.
Bijvoorbeeld: Slaapzak haai van Baby Bites bij bol.com
Aaien
Wanneer je je baby ’s avonds in bedje legt, wrijf dan zachtjes over zijn armpjes en hoofdje om hem tot rust te doen komen. Simpele dingen zoals mama’s aanrakingen kunnen soms al wonderen doen.
Routine
Een vast tijdstip om naar bed te gaan is aangewezen omdat het rust en routine geeft. Maak je niet druk als je baby eens een keer wat later gaat slapen, maar zorg dat er toch een soort van ’rode draad’ in zijn slaaptijd zit. Deskundigen geloven dat het ideale slaap-uur voor -1 jarigen tussen 19 en 20 uur is. Maar natuurlijk moet je ook rekening houden met je werkschema en je baby’s individuele karakter. Verrassend genoeg resulteert vroeg naar bed gaan niet noodzakelijk in vroeg wakker worden.
Juiste kamertemperatuur
Net als jijzelf slaapt je kleintje het best als de kamertemperatuur niet te warm en niet te koud is. Rond 18 à 20 graden Celcius is ideaal.
Slapen in het donker
Maak de babykamer voldoende donker als je kindje gaat slapen. Wanneer het tijd is om wakker te worden, zowel ’s avonds als ’s morgens, doe je de gordijnen open en laat je het daglicht binnen om hem het het verschil tussen dag en nacht te leren begrijpen.
Massage
Geef je baby vóór het slapengaan een massage van 15 minuten. Volgens een studie zouden kinderen zo sneller in slaap vallen dan wanneer ze enkel een verhaaltje voorgelezen krijgen voor het slapengaan. Dus ga aan de slag met die babyolie en masseren maar!
Schrap geen dutjes
Wist je dat dutjes belangrijk zijn voor de psychische ontwikkeling van je baby? Door een dutje te schrappen zal je kleintje ’s nachts niet langer slapen, integendeel! Wanneer een baby té moe is, lukt inslapen vaak ook niet.
Pyjama in natuurlijke stof
Sommige baby’s ontwikkelen een overgevoeligheid voor synthetische stoffen, wat hun slaap kan verstoren. Kies dus voor pyjama’s in natuurlijke stoffen zoals katoen, om irritatie te vermijden. Let er ook op dat de kleding goed past.
Bijvoorbeeld: Pyjama in biokatoen van JBC
Essentiële olie
Een druppeltje of twee lavendelolie op een zakdoekje in de buurt van het bed kan je kindje tot rust brengen. Hoewel lavendel en andere essentiële oliën bekend staan om hun ontspannende en anti-angst effecten worden de geuren niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 maanden oud.
Let op lichaamstaal
Sommige oververmoeide baby’s doen net overactief wanneer ze moe zijn. Dat brengt ouders natuurlijk in de war, want je baby leek moe en plots is hij zo actief. Schenk aandacht aan tekenen van moeheid zoals wrijven in ogen, zeuren, ontevreden zijn en breng hem dan naar bed.
Inbakeren
Maak een ‘baby burrito’ door je baby in te bakeren. Je baby’tje was het gewoon om lekker ingepakt in je buik te zitten, een warm dekentje bootst die baarmoeder-ervaring na, en helpt hem dus om beter te slapen.
Bijvoorbeeld: Hydrofiele doek met vossenprint van HEMA