Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Goeie vraag: vanaf wanneer gaat een baby doorslapen?
Iedereen kent succesverhalen van baby’s die enkele weken of zelfs dagen na de geboorte al doorslapen. Maar bij een groot deel van deze kleintjes lukt dat pas later.
Wat is doorslapen?
Doorslapen betekent in dit geval dat hij slaapt vanaf de late voeding tot de volgende ochtend vroeg, dus bijvoorbeeld van een uur of twaalf tot een uur of zes.
Vanaf dan slaapt je baby door
Het is natuurlijk niet mogelijk om hier een specifieke duur op te plakken. Sommige baby’s slapen na drie maanden van ongeveer elf uur ’s avonds tot zeven uur ’s ochtends. Vanaf een maand of zes zou je baby van ongeveer zeven tot zeven kunnen slapen, maar jammer genoeg doen ze dat niet allemaal.
’s Nachts wakker worden is zeker normaal. Is het niet van de honger, dan kan het zijn dat je kindje zich even eenzaam voelt. Het kan dus variëren van kind tot kind, maar uiteindelijk gaat je baby doorslapen!
Tips om je baby te helpen slapen
Als jij een van die ouders bent met een baby die na negen maanden of zelfs een jaar nog steeds niet doorslaapt, begin je te wanhopen. Wat kun je doen om je baby te helpen slapen? Libelle Mama weet raad:
- In de eerste drie maanden kun je je beter houden aan het ritme van je baby. Ook al lijkt dat soms zoek. Probeer hem beter niet extra te stimuleren door hem overal mee te nemen. Door de extra prikkels worden baby’s namelijk vaak onrustiger.
- Probeer je zoon of dochter zo goed mogelijk te laten wennen aan het verschil tussen dag en nacht.
- Overdag kun je praten en spelen met je baby en hem daardoor stimuleren.
- Tijdens de dutjes overdag laat je hem best slapen in een ruimte waar het niet volledig donker is. ’s Nachts daarentegen zorg je ervoor dat het zo donker mogelijk is. Als je hem voedt, is het aangeraden om de kamer zo weinig mogelijk te verlichten.
- Probeer om hem alleen te laten inslapen. Pasgeboren kindjes hebben de neiging om na de voeding in slaap te vallen in je armen. Dat is de eerste weken uiteraard geen probleem. Maar na een tijdje probeer je best om de baby wakker in zijn bedje te leggen zodat hij alleen in slaap kan raken.
- Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Zo’n klein kindje is erg gevoelig voor jouw emoties. Als papa of mama rustig blijven, zal die ook tot rust kunnen komen.
- Als je baby na een maand of zes nog niet rustig slaapt, kan dit te wijten zijn aan reflux of bepaalde voedingsproblemen zoals een allergie bijvoorbeeld. Neem in dat geval zeker contact op met je kinderarts .
- Ga na wanneer je baby dutjes doet. Probeer te vermijden om hem te vroeg ’s ochtends of te laat in de namiddag te laten slapen. Als je kindje te vaak korte dutjes doet overdag, kan dit er ook voor zorgen dat hij ’s nachts slechts korte periodes kan slapen.
- Vermijd ’s avonds voor het slapengaan te veel drukte. En zorg voor een rustig slaapritueel.
- Als je baby van meer dan negen maanden ’s nachts vaak wakker wordt en weent, wijst dit er vaak op dat je kindje niet zelf terug in slaap kan raken. Hij wil dan misschien zijn tutje, of wil vastgehouden of gevoed worden.
Door de vele gebroken nachten raak je zelf ook uitgeput. Aarzel dus geen seconde om raad te vragen aan de arts als je het gevoel hebt dat er iets niet pluis is.
Bron: oudersvannu.nl
Nog meer over kinderen en slapen:
- Hoeveel slaap heeft een schoolgaand kind nodig?
- Slaap zacht: met deze slaapzakken en dekentjes komt jouw baby tot rust
- Zomertijd: met deze tips van de slaapexpert bereid je je kind nu al voor