Tepelkloven: wat is het, hoe voorkom en behandel je ze?
Het is heerlijk dat je baby zo gretig van je borst drinkt, maar je tepels krijgen het hard te verduren en er zouden weleens kloofjes kunnen ontstaan. Wat doe je daar dan aan?
Tepelkloven
Tepelkloven zijn pijnlijke wondjes aan de tepel.
Mogelijke oorzaken
- irritatie
- de tepels zijn niet goed droog gehouden
- de baby is niet op de juiste manier aangelegd of zuigt niet op de juiste manier
Tips om tepelkloven te voorkomen
Was je tepels enkel met water, niet met zeep. Tijdens de borstvoedingsperiode scheiden de zogenaamde kliertjes van Montgomery rondom de tepel immers een vette, desinfecterende stof af. Daardoor blijven tepel en tepelhof schoon en soepel. Zeep, desinfecterende middelen, lotions, deodorant en dergelijke kunnen dit beschermlaagje verwijderen en de huid uitdrogen.
Leg je baby goed aan. Het is belangrijk dat je baby niet enkel aan de tepel zuigt, maar hij moet ook een stuk van het tepelhof in zijn mond hebben. Vermijd dat hij zijn hoofdje moet draaien om de tepel te pakken te krijgen; daardoor voorkom je onregelmatige druk op de tepel. De juiste uitgangspositie van de baby is met zijn neusje tegenover jouw tepel.
Beperk de voedingstijd niet, want soms duurt het even voor de melk toeschiet. Als de baby al na korte tijd van de borst genomen wordt, heeft hij misschien nog bijna geen melk binnen.
Voed je baby best wanneer hij aangeeft honger te hebben. Wacht je te lang met een voeding (soms worden schema’s aangeraden waar 4 uur tussen de voedingen ligt), dan is de baby al heel hongerig, waardoor hij minder geduld zal hebben bij het aanleggen en ook veel harder zuigen.
Hou je tepels droog tussen de voedingen. Verwissel daarbij regelmatig de zoogkompressen. Je gebruikt hiervoor best katoenen exemplaren of wegwerpkompressen zonder een plastic laagje.
Masseer de tepelhof voor de voeding. Je borsten kunnen soms wat gespannen staan (door bijvoorbeeld stuwing) wat het moeilijker maakt voor de baby om te drinken. Door de tepelhof eerst te masseren, druk je ‘m alvast leeg.
Laat je baby zelf zoeken. Probeer de tepel niet in het mondje van je baby te stoppen, maar laat hem zelf zoeken en happen.
Wat als je toch last hebt van tepelkloven?
- Wrijf na de voeding wat moedermelk over de tepel en laat aan de lucht drogen.
- Smeer een beetje gezuiverde lanoline of tepelzalf op de pijnlijke tepel om uitdroging te voorkomen.
- Hou de tepel tussen de voedingen droog.
- Laat je baby eerst aan de niet-pijnlijke kant zuigen. Daarna zal hij minder hard zuigen aan de pijnlijke tepel.
- Probeer een andere, meer ontspannen houding om je baby te voeden.
- Hou een koud kompres tegen je tepel.
- Een tepelhoedje kan een tijdelijke oplossing zijn, maar heeft meestal een negatief effect omdat je baby minder melk binnenkrijgt en de verkeerde zuigtechniek aanleert.
Dit mag je ook niet missen:
- Borstvoedingsbeha kopen: hoe & wat?
- Een borstontsteking door borstvoeding: dit doe je eraan
- Borstvoeding: de basics voor een goede start
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!