Herbruikbare luiers: al je vragen beantwoord!
Ook al zijn wegwerpluiers nog steeds de norm, herbruikbare luiers winnen elk jaar aan populariteit. Toch maakt onbekend nog te vaak onbemind. De meeste mama’s (to be) zitten nog met heel veel vragen en het onbekende schrikt hen af. Daarom richtte Isabelle De Ruelle ‘HappyNappies’ op. Je kunt er terecht voor eerlijke, duidelijke info en een bewust beperkt gamma met enkel de beste geselecteerde luiers zodat jij als consument niet zelf op zoek hoeft te gaan. Ze deelt met plezier het antwoord op de meest gestelde vragen.
“Tijdens mijn zwangerschap informeerde ik over herbruikbare luiers. Al gauw kreeg ik de smaak te pakken. Het natuurlijke materiaal aan de billetjes van onze dochter en de ecologische en financiële voordelen hebben ons over de streep getrokken. Nog steeds zijn we enorm enthousiast. Zo enthousiast dat het een hobby werd om ook andere mensen te informeren en telkens op zoek te gaan naar ‘de beste’ luier. En zo is HappyNappies ontstaan: om ouders, maar ook crèches, onthaalouders en andere instanties te informeren over de voor- en nadelen, zodat ze een bewuste keuze kunnen maken in plaats van uit evidentie naar wegwerp te grijpen.”
Vaak rijzen hier dezelfde vragen op:
Zijn herbruikbare luiers niet veel duurder?
”Integendeel, herbruikbare luiers zijn zelfs veel goedkoper, zelfs al bij één kind doe je er financieel voordeel mee.
Ik geef je een klein rekensommetje:
– wegwerp: 5.676 wegwerpluiers over 2,5 jaar aan gemiddeld 25 cent per stuk (voor gerenommeerde merken betaal je al gauw gemiddeld 40 cent/stuk) = 1.419 euro per kind.
– wasbare luiers: voor maximum 1000 euro zit je van geboorte tot zindelijkheid op je gemak.
→ Voordeel vanaf het eerste kind: 419 euro
Je tweede kind luiert dus bijna gratis, want de meeste herbruikbare luiers gaan 3 kinderen mee.
De aankoop van de herbruikbare luiers kun je vaak in 2 of 3 keer uitvoeren, waardoor de investering gespreid is.”
Stinkt dat dan niet?
“Stoelgang en urine uit wasbare luiers ruikt veel minder door afwezigheid van chemische stoffen. Denk maar eens aan je synthetische blouse in de zomer, daar ruik je veel sneller je zweet dan in een katoenen versie.”
Gebruikte luiers stop je in een afgesloten luiertas die zowel lek- als geurvrij is.”
Herbruikbare luiers, dat is toch veel gedoe?
“Concreet gaat het over 2 extra wasbeurten in de week. Bovendien hoef je met je handen niet in de stoelgang te zitten. Borstvoedingsstoelgang mag zo mee in de was. De voorwas haalt het grootste vuil er al uit. Eens je kind vaste voeding eet, heb je inlegvliesjes die de stoelgang opvangen en dat kan je in de vuilbak gooien of in het toilet. Ik leg de luiers mooi klaar als ze droog zijn, zo heb ik aan de ververstafel geen werk.”
Is dat wel betrouwbaar? Heb je niet meer lekken met herbruikbare luiers?
“Lekkende luiers hebben geen kans door de stevige elastieken. De befaamde spuitluiers zijn hiermee verleden tijd! En verversen blijft net zo belangrijk als bij wegwerp (+- om de 3 u), behalve ‘s nachts! Je wilt niet opstaan om een luier te verversen als je baby heerlijk slaapt. Daarvoor zijn er nachtluiers met extra veel absorptie.”
Waarom zou dat eigenlijk gezonder zijn voor mijn baby?
“Omdat herbruikbare luiers uit bamboe, hennep, biokatoen, microvezel (niet natuurlijk) of een mix daarvan bestaan. Zo heb je geen chemische producten en meer ademend en natuurlijk materiaal rond de billen van je baby, dat maakt het aangenamer en gezonder voor de billetjes van je baby. Het geeft tevens ook minder kans op luieruitslag. Nog een leuke meevaller is dat je niet overvloedig met billencrème hoeft te smeren om uitdroging te vermijden (zoals bij wegwerp). Dat is ook nog eens financieel voordelig.”
Hoe ziet dat er nu eigenlijk uit? Zijn dat zo van die doeken die mijn oma vroeger gebruikte?
“Gelukkig zijn ook de herbruikbare luiers met hun tijd mee geëvolueerd. Er zijn verschillende systemen op de markt die je kunt gebruiken, volgens wat je zelf het fijnst vindt. Volgende vragen zijn hierbij vooral belangrijk:
- Gebruiksgemak: wil ik gerust wat vouwwerk doen, of liefst zo gemakkelijk mogelijk om doen?
- Heb ik genoeg plaats en tijd om de luiers te laten drogen en/of heb ik een droogkast die ik hiervoor wil gebruiken?
- Welke prijs wil ik hiervoor betalen: je hebt duurdere en goedkopere systemen?
Nog een leuk voordeel: kindjes zijn gemiddeld 6 maand eerder zindelijk
”Dit komt omdat ze veel vroeger de prikkel krijgen dat ze nat worden als ze plassen. Wegwerp luiers zijn zo ontworpen dat de cellulose parels ervoor zorgen dat kinderen helemaal niet voelen dat ze plassen en dus veel later zindelijk zijn dan vroeger het geval was. De juffen op de kleuterschool zullen je dankbaar zijn.”
Wil jij graag weten welk systeem het best bij je past? Volg dan een infosessie bij HappyNappies. Isabelle bekijkt dan samen met jou waar jij, je gezin en je kindje zich het best bij voelen.
Meer info: Isabelle De Ruelle info@happynappies.be
Lees ook:
- Wegwerpluiers of herbruikbare luiers?
- Wist je dit over herbruikbare luiers?
- 6x de mooiste overbroekjes voor herbruikbare luiers