Hoe ontstaan rode billetjes?
Bijna elke baby heeft wel eens last van rode billetjes: een rode, geïrriteerde en soms beschadigde huid. Vaak zit de roodheid op de billetjes maar ze kan ook voorkomen op andere plekken die bedekt worden door de luier.
Rode billetjes, hoe komt dat?
- Roodheid en irritatie van de babybillen is de meest voorkomende huidaandoening bij baby’s. Meestal komt dit voor bij baby’s tussen 6 en 12 maanden. Maar al in de eerste vier levensweken kunnen baby’s last krijgen van irritatie.
- De babyhuid
- is dun, waardoor er gemakkelijker irritatie optreedt
- produceert nauwelijks talg, wat nodig is ter bescherming van de huid
- heeft een verhoogde pH: de zuurbeschermingsmantel is nog onvoldoende ontwikkeld en biedt minder weerstand tegen bacteriën
- heeft een verhoogd absorptievermogen: stoffen worden tot 7 maal meer in de huid opgenomen in vergelijking met volwassenen
- is extra gevoelig voor urine, stoelgang en wrijving door de luier.
Daarom is het belangrijk een babyproduct te gebruiken dat aangepast is aan de gevoelige huid van de baby. Bijvoorbeeld Bepanthol Babyzalf. De zalf biedt een optimale behandeling voor de gevoelige babyhuid. Ze bevat geen parfum, geen bewaarmiddelen en geen kleurstoffen.
En mama kan zelf de zalf gebruiken. Tijdens de borstvoeding kunnen er ruwe of schrale plekjes aan de tepel ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is het niet goed aanleggen van de baby tijdens de borstvoeding. Ook het gebruik van te veel zeep kan het uitdrogen van de tepels veroorzaken. Bepanthol Babyzalf kan je ook gebruiken om tepelkloven te verzorgen.