Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Langvoeden: mama’s die lang(er) borstvoeding geven aan het woord
De laatste jaren kiezen steeds meer mama’s ervoor om hun kindje langer dan zes maanden borstvoeding te geven. Maar in onze westerse cultuur lijkt langvoeden nog steeds taboe. Waarom opteren moeders hier dan voor? En met welke vooroordelen worden ze geconfronteerd? Wij laten ze graag aan het woord.
Langvoeders aan het woord
Waarom kies je nog steeds voor borstvoeding?
Katleen (37): “Borstvoeding voelde als een soort van natuurlijke verderzetting van de zwangerschap. Toen mijn zoontje nog in m’n buik zat, deed ik heel erg mijn best om gezond te leven om hem een zo goed mogelijke start te geven. Daarom vond ik het vanzelfsprekend om een pasgeborene moedermelk te geven — zeker aangezien mijn eerste kindje prematuur was.
Dat ik nu nog steeds borstvoeding geef, is op een natuurlijke manier gegroeid. Voor ik ermee begon, vond ik het een beetje bizar dat een kleuter nog aan de borst drinkt, maar nu maak ik soms wel de vergelijking met kleintjes die nog verknocht zijn aan hun fopspeen. Dat laatste wordt in onze maatschappij niet zo vreemd gevonden, maar kinderen van dezelfde leeftijd die dezelfde zuigbehoefte aan de borst bevredigen, zijn mensen niet gewoon.”
Zie jij veel borstvoedende moeders om je heen? En tot welke leeftijd geven die mama’s dan borstvoeding?
Sofie (32): “Ik heb het geluk dat ik heel wat borstvoedende mama’s ken. Een aantal van mijn nichten bijvoorbeeld hebben hun kindjes op deze manier gevoed tot ze anderhalf jaar waren. Ook deed ik aan babydansen (dansen met de baby in de draagzak), waar ik heel wat gelijkgezinden leerde kennen, wat me extra motivatie gaf.”
Katleen (37): “In mijn omgeving zie ik wel een aantal moeders starten, maar het loopt vaak fout door verkeerde of tegenstrijdige adviezen. Het is nu eenmaal moeilijker dan verwacht wordt.”
Sabine (29): “Ik ben niet de enige in onze vriendenkring en dat is erg fijn. Maar de tijdsduur is bij iedereen verschillend (gaande van 6 maanden tot ouder dan 2 jaar). Als je erop let, zijn er veel meer vrouwen die borstvoeding geven dan je zou verwachten, maar lang niet iedereen is er zo open over.”
Heb je een flinke dosis lef nodig om in het openbaar te voeden als je kind wat ouder is?
Nicky (28): “Ja, toch wel. Ik krijg soms verontwaardigde blikken en hoor heel vaak de commentaren: ‘Geef jij nog steeds borstvoeding?’ ‘Hoelang ben je van plan om dat te blijven doen?’ ‘Dat is toch geen zicht meer, zo’n groot kind aan de borst!’ Maar het is in mijn ogen het mooiste en natuurlijkste wat er is. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert trouwens om kinderen tot de leeftijd van zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, maar ook om borstvoeding tot de leeftijd van twee jaar als melkvoeding te blijven geven (de WHO-norm), maar dat weten velen helaas niet.”
©Chris de La Marche
Joke (31): “Ik vind het niet altijd makkelijk om mijn dochter in het openbaar te voeden, vooral omdat een ouder kind vaak ook eens stopt met drinken en wat rondkijkt, waardoor je daar dan soms een beetje ‘bloot’ zit.”
Welke tips kun jij aan andere mama’s geven die ook willen langvoeden?
Sofie (32): “Probeer je goed te omringen: mama’s die hetzelfde meemaken, een partner die je steunt en een goede vroedvrouw of lactatiekundige zijn belangrijk om het borstvoeden vol te houden. Durf ook te wisselen van vroedvrouw als je merkt dat er geen klik is. Ook ga ik zo nu en dan naar bijeenkomsten van La Leche League Vlaanderen.”
Linde (36): “Gewoon doen! Het wordt makkelijker na zes maanden, want kinderen gaan dan ook vaste voeding eten waardoor er minder borstvoedingsmomenten zijn. Bovendien word je er ook handiger in om discreet te voeden. Zo had ik mijn zoontje Viktor bij op een offertebespreking voor onze ramen. Hij was moe en lastig dus had ik hem snel aangelegd. Vijf minuten later lag hij te slapen. De verkoper was verbaasd, hij had het zelfs niet door dat hij aan de borst gedronken had terwijl ik tegenover hem zat.”
“Een goede raad: sluit je aan bij Facebookgroepen voor langvoeders. Daar kun je je verhaal kwijt bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten en bovendien vind je er tal van tips van professionals en andere mama’s.”
“Ik maak soms de vergelijking met kleintjes die nog verknocht zijn aan hun fopspeen. Dat laatste wordt in onze maatschappij niet zo vreemd gevonden, maar kinderen van dezelfde leeftijd die dezelfde zuigbehoefte aan de borst bevredigen, zijn mensen niet gewoon.”
Welke negatieve opmerkingen krijg je zoal te horen?
Lieve (38): “Nooit gehad! Wel veel vragen zoals: ‘Doet het pijn?’ ‘Hoe weet je nu wat hij/zij gedronken heeft?’ ‘Hoe weet je wanneer je kind toe is aan een volgende voeding?’ En daar geef ik met plezier een antwoord op.”
“Ik zie net vaker negatieve commentaren op sociale media passeren van moeders die een heel duidelijke mening gevormd hebben over flesvoeding, en dat is ook niet oké. Elke mama doet tenslotte haar best en doet wat zij kan. Kersverse ouders worden dikwijls verkeerd geïnformeerd of slecht begeleid, waardoor borstvoeding niet altijd vanzelf gaat.”
Nathalie (45): “Ooit zei iemand eens aan mijn dochtertje nadat ze wat melk teruggegeven had: ‘Och meisje, mama heeft geen lekker melkje, mama haar melkje is zuur.’ En soms zijn het niet de woorden die kwetsen, maar wél de mensen die veroordelend staren.”
Gitte (38): “Ik krijg frequent te horen dat het mijn eigen fout is dat m’n kind niet doorslaapt. Omdat er wordt vanuit gegaan dat baby’s die kunstvoeding krijgen makkelijker en sneller het klokje rond zullen dutten, maar dat is zeker niet altijd het geval.”
Nicky (28): “Om de een of andere reden denken mensen dat baby’s die borstvoeding krijgen niets anders eten: ‘Ze is toch al acht maanden oud, wordt het niet eens tijd voor vast voedsel?’ Terwijl ik al op zes maanden gestart ben met groentepapjes. En ik denk eerlijk gezegd niet dat ze diezelfde vraag stellen aan een mama die kunstvoeding geeft.”
Krijg je ook positieve feedback? Wat zeggen ze dan?
Sofie (32): “Gelukkig zijn er inderdaad ook heel wat lovende reacties. Vooral onze huisarts en pediater zijn zeer positief over het feit dat ik nog steeds borstvoeding geef. Mijn man zegt ook vaak dat hij trots op me is dat ik volgehouden heb.”
Linde (36): “De meesten zijn gelukkig eerder positief, verbaasd en verwonderd dat het kan. Momenteel heb ik twee kinderen aan de borst, eentje van twee en een half jaar en eentje van drie maanden. Ik heb met mijn verhaal ook enkele andere mama’s kunnen inspireren om langer te voeden. Kolven op het werk werd bij ons niet gedaan, tot ik ermee begon. Sindsdien heb ik weet van drie andere moeders die het ook doen of gedaan hebben. Daarnaast zijn er ook collega’s die me naar tips komen vragen, leuk toch?”
Ook over borstvoeding:
- Kun je borstvoeding geven als je zwanger bent?
- Borstvoeding: heeft de grootte van je borsten invloed op je melkproductie?
- De meest comfortabele posities om borstvoeding te geven