Dat stelt de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) in een opiniestuk in De Standaard. Maar liefst 116.000 kinderen in Vlaanderen worden thuis dagelijks blootgesteld aan de tabaksrook van hun ouders.
Eigenlijk is dat mishandeling. Want iedereen weet dat gedwongen meeroken nefast is voor de gezondheid. De VLK wil dat dit stopt. Ze roept de samenleving op om roken in het bijzijn van kinderen niet langer als ‘normaal gedrag’ te aanvaarden. Roken in het bijzijn van kinderen moet bij wet worden verboden. Niet als een sanctiemiddel, wel als een geloofwaardig signaal aan wie er zich aan bezondigt.
Gedwongen meeroken heeft nefaste gevolgen voor de gezondheid. Daarom heeft de overheid roken in de publieke ruimte bij wet verboden. Helaas zijn kinderen die thuis in de tabaksrook van hun ouders of familie zitten niet beschermd. Zij zijn nog steeds veroordeeld tot gedwongen meeroken.
Maar liefst 116.000 kinderen in Vlaanderen groeien thuis op in tabaksrook. Dat bleek uit een studie die de VLK in 2008 liet uitvoeren. “Kinderen lopen bij gedwongen meeroken een verhoogd risico op astma, chronische bronchitis, middenoorontsteking en hersenvliesontsteking. Baby’s van rokende ouders hebben ook een verhoogd risico op wiegendood . Bovendien verdubbelt de kans dat ze later zelf gaan roken. En een roker op de twee sterft aan de gevolgen van roken”, zegt dokter Erwin De Clerck, hoofd preventie van de VLK.
De gezondheidsrisico’s van gedwongen meeroken zijn wetenschappelijk overvloedig bewezen. De Vlaamse Liga tegen Kanker vindt dan ook dat roken in het bijzijn van kinderen eigenlijk ‘mishandeling’ is. Maar dat wil niet zeggen dat ouders die zich eraan bezondigen, dan maar voor de rechter moeten verschijnen. “De VLK wil dat de samenleving roken in het bijzijn van kinderen niet langer als ‘normaal gedrag’ beschouwt,” zegt dr. De Clerck. “Rokende ouders moeten op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Elk kind heeft recht op een rookvrije omgeving. En dat recht primeert op het recht om te roken.”
De VLK roept ook de overheid op om maatregelen te treffen die kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. Dat is haar plicht. Ons land ondertekende immers in 1990 het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Daarmee engageerde het zich om ‘alle doeltreffende en passende maatregelen te nemen die kinderen beschermen tegen gebruiken die schadelijk zijn voor hun gezondheid’.
Roken in het bijzijn van kinderen moet voor de VLK gewoon bij wet worden verboden. Die wet moet wel geen sanctiemiddel worden, maar een geloofwaardig signaal om de gevaren van het roken in het bijzijn van kinderen te onderstrepen.