Goede vraag: is een ronde speen slechter voor de tanden van je kindje?
Ze zijn erg populair, de ronde tutjes met hoog retrogehalte en een grote ronde speen. Sommige bronnen beweren dat kindjes van deze tutjes een open beet krijgen en dat je dus beter voor de zogenaamde dentale tutjes kiest. Is een ronde speen slechter voor de tanden van je kindje? Wij legden de vraag voor aan kindertandarts Hanne Vanclooster.
“Het belangrijkste advies dat we als tandarts aan jonge ouders kunnen geven is om het tutje zeker weg te nemen voor je kindje drie jaar wordt”, weet Hanne Vanclooster. “Op dat moment zijn de negatieve gevolgen eerder beperkt en lossen de problemen zich vaak vanzelf op.”
Dentale of ronde speen?
“Er bestaan heel wat studies rond de verschillende soorten fopspenen en de gevolgen ervan, maar eigenlijk weten de specialisten het ook niet goed. Mijn ervaring leert me dat de open beet – de voorste tandjes die wat naar voor gaan staan – in de meeste gevallen spontaan verdwijnt zes maanden nadat ze gestopt zijn met het tutje. Sporadisch zien we dat kindjes hun tong in die opening blijven steken ook al is het tutje weg. Dan blijft die open beet behouden en hebben de kinderen intensieve logopedie nodig om hun tong juist te leren gebruiken. In bepaalde gevallen is er ook orthodontie nodig. Het probleem raakt meestal opgelost, maar de weg is niet te onderschatten.”
Ik raad ouders aan om te kiezen voor dentale speentjes. Die bestaan ook in een hip design
Hanne ziet als kindertandarts veel moeders met jonge kinderen. “Ik raad hen aan om te kiezen voor een een anatomisch of dentaal speentje, net omdat mijn ervaring me leert dat de open beet daardoor minder groot zal zijn. Ik hoor natuurlijk ook van mama’s dat die grote ronde, retro-achtige speentjes het mooist zijn en ik moet toegeven dat ik hun mening deel. Maar als je goed kijkt, zie je dat er ook hippe tutjes met dentale speen verkrijgbaar zijn. Waar je vooral op moet letten is dat het middenstuk, waar het plastic van de tut overgaat in de speen zelf, zo dun mogelijk is. Bij de dentale of anatomische fopspenen is het middenstuk doorgaans minder dik, waardoor de open beet kleiner is.”
Enkel tijdens de nacht en dutjes
Je kunt als ouder nog zo’n goede bedoelingen hebben, het is uiteindelijk je kindje die de keuze maakt voor een bepaalde speen. Dat beseft ook Hanne. “Sommige baby’s willen enkel een tutje met ronde speen omdat die meer aansluit bij de vorm van de tepel”, zegt ze. “Dan kun je daar als mama weinig aan veranderen. Ik verwacht zelf ook mijn eerste kindje en heb veel goede voornemens, ook wat speentjes betreft, maar we zullen moeten zien of ik ze ook in de praktijk kan omzetten. Ik wil mijn kindje graag een tutje aanbieden omdat de meeste baby’s toch wel die zuigbehoefte hebben, maar het plan is om het op zes maanden weg te nemen. Onderzoek wijst namelijk uit dat die zuigebehoefte op dat moment verdwenen is en de fopspeen voornamelijk een slaapassociatie is geworden.”
Ik verwacht zelf een kindje. Ik wil zeker een tutje aanbieden, maar zou het graag op zes maanden – als de zuigreflex verdwenen is – wegnemen
Veel hangt ook af van het kind zelf. Radeloze ouders die de ene slapeloze nacht na de andere hebben, zijn niet snel geneigd om het tutje al op zes maanden weg te nemen. “En dat is volledig te begrijpen”, geeft Hanne toe. “Eigenlijk is het advies om vanaf de leeftijd van twee jaar de fopspeen enkel toe te laten tijdens de nacht en de dutjes. Wat je zeker moet vermijden is dat je kindje een hele dag met een tut in zijn mond rondloopt. Je ziet ook vaak dat er nog een speenkoord of een knuffel aan vasthangt, wat het probleem nog erger maakt. Door de zwaartekracht gaat de speen de tandjes namelijk meer naar voren duwen. Hoe vaak en hoe lang een kind met een tutje rondloopt, is belangrijker dan of het gaat om een ronde of dentale speen.”
Enkele tips
Tot slot heeft Hanne nog twee heel belangrijke tips voor jonge ouders:
Vervang de fopspeen regelmatig
“Controleer het speentje regelmatig op scheurtjes of andere vormen van beschadiging en vervang het zeker elke zes weken. Dat is iets waar ouders te weinig bij stilstaan. Beschadigde speentjes zijn niet meer veilig en kunnen bovendien bacteriën bevatten die schadelijk zijn. Pas ook het speentje steeds aan aan de leeftijd van je kind.”
Vermijd babyflesjes met een speen
“Er wordt veel gesproken over het tutje en de gevaren errond, maar wat ouders vaak niet weten is dat uit een flesje met speen drinken dezelfde gevolgen kan hebben. Als je kindje uit zo’n babyflesje met speen drinkt, gaat hij namelijk zijn tong tussen zijn tanden steken om de melk uit het speentje te krijgen en dat is hetgene dat we echt willen vermijden. Op die manier leren ze eigenlijk foutief slikken. Ik zeg altijd dat het flesje eerder weg moet dan het tutje. Heel veel kinderen krijgen nog lange tijd ‘s avonds een flesje in de zetel voor ze naar bed gaan als deel van het avondritueel. Ik begrijp wel dat die flesjes met speen handig zijn, maar je gaat toch best op zoek naar alternatieven vanaf de leeftijd van twee jaar. Kies bijvoorbeeld voor een tuitbeker, een fles met een rietje of zelfs een open beker.”
Veel ouders weten het niet, maar het flesje met speentje moet eerder weg dan de tut
“Alle baby’tjes slikken infantiel, dat wil zeggen dat ze de tong tussen de kaakwalletjes of de tandjes stoppen om te drinken. Normaal schakelen ze tussen één en twee jaar vlot over op de normale manier van slikken, met de tong tegen het verhemelte. Als er echter veel ruimte is tussen die tanden of ze zijn het zodanig gewoon van het drinken aan een fles met speen, dan gaat het mis.”
Met dank aan Hanne Vanclooster, kindertandarts bij Benedenti
Bronnen: famme.nl
Ook interessant voor jou:
- Fopspeen of duimzuigen: wat is beter?
- 7 manieren om een baby met krampjes te troosten
- Vanaf wanneer mag mijn baby brood eten?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!