Vlaanderen krijgt record-aantal lactatiedeskundigen bij
Dit academiejaar studeren in Vlaanderen maar liefst 39 lactatiedeskunidgen af, het hoogste aantal sinds de oprichting van de opleiding in 2003. Dat de nood aan deze specialisten groot is, bewijzen de borstvoedingscijfers in Vlaanderen. We hangen aan de staart van Europa en dat is grotendeels te wijten aan een tekort aan de juiste begeleiding én kennis.
Lactatiekunde is het vak van de "borstvoedingsspecialist" die met gespecialiseerde kennis mama's ondersteunen in het slagen van hun borstvoeding. De World Health Organization adviseert om iedere baby tot 6 maanden uitsluitend moedermelk te geven, een advies dat gevolgd wordt door Kind & Gezin en het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan.
Ondanks dit advies en de voordelen van borstvoeding voor moeder en kind haalt slechts 10% van de vrouwen deze doelstelling van 6 maanden. 30% van de Vlaamse dames kiest niet voor borstvoeding en nog eens 30% stopt na enkele weken met borstvoeding. Dit vaak door pijnlijke borsten en tepels en onvoldoende productie van moedermelk.
De juiste expertise en ondersteuning is vaak noodzakelijk om de hindernissen te overwinnen. Steeds meer zorgverleners scholen zich daarom via de postgraduaat-opleiding bij tot lactatiedeskundige. En dit academiejaar studeren er dus maar liefst 39 deskundigen af, waaronder Roeline Ham, oprichtster en CEO van Boobs-'n-Burps.
Roeline Ham: "De opleiding is een ongelooflijke meerwaarde. We zijn de 9 maanden begonnen met theorielessen, maar al snel volgde het meer pittige werk: stages, wetenschappelijke literatuurstudeis en een stevig mondeling en schriftelijk examen en eindwerkverdediging. We staan allemaal te popelen om ons steentje bij te dragen en borstvoeding vooruit te helpen!"
Meer info: opleiding lactatiekunde