Waarom je je baby best op zijn rug te slapen legt
Over de manier waarop je je baby best te slapen legt, is nog heel wat discussie. De ene moeder zegt dat haar baby een buikslaper is, de ander haar baby slaapt dan weer beter op zijn zij. Toch raden experts aan om je baby op zijn rug te laten slapen.
Slapen op de rug vermindert kans op wiegendood
Wiegendood kan voorkomen bij kindjes tot twee jaar. Hoewel er nog geen duidelijke verklaringen zijn voor wiegendood, zijn er volgens onderzoekers wel een aantal preventieve maatregelen die je als ouder kunt nemen. Je baby op zijn rug te slapen leggen is daar een van.
Wanneer je baby op zijn rug slaapt, kan hij beter door zijn neus en mond ademen. In buikligging kan zijn gezichtje tegen de matras komen te liggen, waardoor hij uitgeademde lucht terug inademt en zo te weinig zuurstof krijgt. Ook de afgifte van warmte is groter als je kindje op zijn rug ligt omdat het contactoppervlak met de matras kleiner is.
Veel ouders zijn bang om hun kindje op zijn rug te leggen, omdat het zou kunnen stikken in voedsel of slijmen. Toch is er nog geen bewijs dat rugligging een hoger risico op stikken met zich meebrengt dan buik- of zijligging.
Moet mijn baby dan altijd op zijn rug liggen?
Als je baby altijd op zijn rug ligt, bestaat de kans dat hij een plat hoofdje krijgt. Dat kun je voorkomen door, als je baby wakker is, hem onder toezicht even op zijn buik of zij te leggen. Zolang je baby nog niet zelf kan draaien, wissel je hem best regelmatig van houding.
Wordt je baby onrustig als je hem op zijn rug legt? Probeer hem dan eens in te bakeren. Dat geeft meestal een veilig en rustgevend gevoel. Let wel, bouw het inbakeren weer af voor je kindje zes maanden is. Zo voorkom je dat hij ingebakerd op zijn buik draait en niet meer zelf terug op zijn rug of zij kan rollen.
Secundaire buikligging
Vanaf ongeveer drie maanden kunnen baby’s van de rug naar de buik draaien. Dat wordt secundaire buikligging genoemd. Als je kindje bij het slapen op zijn buik rolt, kun je hem weer telkens weer op zijn rug leggen of je kunt een babyslaapzak gebruiken. Dat maakt het moeilijker om te draaien. Als je kindje zichzelf vlot en gemakkelijk kan draaien, kun je hem laten kiezen in welke houding hij het liefst slaapt.