Wat is een goed slaapritueel?
In slaap vallen lijkt vanzelfsprekend, maar sommige kinderen moet het echt leren. Een vaste, rustige slaapplek en een vaste bedtijd helpen om je kind een duidelijk signaal te geven dat het tijd is om te slapen. Maar er is meer!
Ook een slaapritueel bereidt je kind voor op de nacht en maakt het afscheid nemen van de dag minder moeilijk. Het ideale slaapritueel duurt 15 à 20 minuten. De invulling kan voor iedereen anders zijn: doe wat werkt voor jou en je kind.
Je begint altijd met te zetten “het is bedtijd!”. Aan het einde van het ritueel stop je je kind lekker in en je verlaat, zonder te treuzelen, de kamer. Eén extra nachtzoen mag natuurlijk, maar dan trek je zonder pardon de deur achter je dicht.
Voorbeelden van slaaprituelen
- In bad, tanden poetsen, pyjama aan, een flesje melk drinken op mama’s of papa’s schoot met knuffelbeer erbij en dan met knuffelbeer naar bed. Het nachtlampje gaat aan. Slaap zacht!
- Tanden poetsen, in pyjama nog tien minuutjes televisie kijken en dan zelf op de uit-knop drukken, een nachtzoen geven aan grote broer of zus en in bed nog een slaapliedje van mama of papa.
- Tandenpoetsen, pyjama aan, een boekje kiezen. Na het verhaaltje gaat de muziekmobiel aan. Nog een laatste knuffel en mama of papa trekt de deur achter zich dicht.
- Tandenpoetsen, pyjama aan en dan in bed stopt worden door mama of papa met de vraag: wat vond je het leukst vandaag? Die korte babbel kan, als je wil, gevolgd worden door een kort dankwoordje dat jullie elke avond uitspreken.
Tip
Het is handig als het niet altijd dezelfde persoon is die het slaapritueel doet. Dan kan iemand anders het ritueel, bijvoorbeeld tijdens een logeerpartijtje, gemakkelijk overnamen.