De allereerste schooldag: dit kun je verwachten
Veel ouders brengen straks hun kind voor het eerst naar het kleuterklasje. Zowel voor de kleuter als voor de ouders is dit een grote stap die toch om wat aanpassingen vraagt.
Vanaf wanneer naar school?
Vanaf 2,5 jaar is je kleuter welkom op school : telkens op de eerste dag na een vakantie.
Er zijn enkele voorwaarden die helpen bepalen of je kindje klaar is om naar school te gaan. Je kleuter moet in zeker mate zelfredzaam zijn. Hij of zij is dus niet voor elke handeling aangewezen op hulp van de juf, kan bijvoorbeeld zelfstandig eten en bijvoorbeeld zijn jasje aandoen .
Veel scholen eisen dat de kleuter zindelijk is en zelf aan kan geven wanneer hij naar het toilet moet.
Hij kan een langere periode zonder de aanwezigheid van de ouders en ondertussen spelen met leeftijdsgenootjes en afspraken respecteren.
De eerste dag
Je bent natuurlijk heel trots dat je peuter naar school kan en de aanschaf van het eerste boekentasje en boterhammendoos was leuk voor het hele gezin. Toch zal op die eerste schooldag misschien niet alleen je kleine kleuter een traantje moeten wegpinken.
Afscheid nemen aan de schoolpoort is niet makkelijk en duurt dus best niet te lang. Kleuters hebben amper tijdsbesef, dus wanneer je “Tot straks” zegt, heeft dat weinig betekenis. Positieve associaties met afscheid nemen kunnen helpen, het kind moet leren dat papa/mama steeds weer terugkomt.
Als je kind ’s ochtends niet enthousiast blijkt en begint te wenen, wees dan kordaat en maak duidelijk dat hij voor het middageten of aan het einde van de schooldag afgehaald wordt. Vertel ook door wie.
Wat stop je in het boekentasje?
Wanneer je voor tussendoortjes zorgt voor de speeltijd, zijn er enkele aandachtspunten. Zorg voor gezonde voeding: een stukje fruit, een granenkoek of een bruine boterham met wat lekkers tussen. Beperk frisdranken, het remt de eetlust af en is niet goed voor de tanden. Geef liever melk of water mee.
Veel scholen hebben eigen regels en beperkingen in verband met de toegelaten tussendoortjes en (gezonde) drankjes worden ook steeds meer door de school zelf voorzien.
Sinaasappels worden meestal niet geapprecieerd omdat dit nogal moeilijk is om te pellen. Mandarijnen kunnen vaak wel. Appeltjes kun je vooraf schillen en in een plastic doosje mee naar school geven. Overleg met de juf over wat kan en wat niet.
Veel scholen hebben een systeem met schriftjes of kaftjes waarin regelmatig informatie voor de ouders meegegeven wordt.
Nog enkele tips:
- Neem een positieve houding aan tegenover de school, maar verbloem het hele schoolgebeuren niet. Wanneer het te rooskleurig wordt voorgesteld, kan je kleuter teleurgesteld zijn als het toch niet zo leuk bleek te zijn als hij wel dacht.
- Geef reservekledij mee. Ongelukjes kunnen altijd gebeuren. Schrijf de naam van je zoontje of dochtertje op de etiketten.
- Als je vindt dat je kind nog moet slapen, kun je daar misschien met de kleuterjuf over praten. Vaak hebben scholen in rustige zaaltjes bedjes beschikbaar waar de allerkleinsten kunnen rusten tijdens de middagpauze.
Lees ook:
- Gaat je kind voor het eerst naar de kleuterschool? Enkele tips!
- Checklist: is je kindje klaar voor de kleuterschool?
- 7x ode aan de kleuterjuf
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!