Mooi: James Cooke en ZEB zetten kinderen met Down op de catwalk
Kinderen met Downsyndroom kunnen al eens afwijkende maten hebben. Dat maakt kleren shoppen niet altijd makkelijk. Speciaal om hen en hun ouders daar een handje bij te helpen, organiseerden ZEB en Downsyndroom Vlaanderen een Down Styling Dag. Het unieke event zette kinderen met Down de hele dag in de spotlights: ze kregen catwalkles en stijladvies van James Cooke en aanverwanten, en liepen zelfs een heuse modeshow.
Down styling day: Catwalkles en make-up
In de winkel van ZEB For Stars in Hasselt kon afgelopen vrijdagnamiddag de vreugde niet op. Dertig kinderen en tieners met het Downsyndroom van 1,5 tot 18 jaar, werden verwelkomd en een hele dag in de watten gelegd. Van 13 tot 16 uur leerden ze de kneepjes van het vak van echte professionals: van hair & make-up, tot stijladvies en catwalkles. Als moment suprême sloot de bende de dag af met een echt modedefilé: als echte modellen, showden de kinderen vol overgave en met veel plezier de collecties van KidsOnly, Scotch and Soda, Tommy Hilfiger, Petrol, Garcia, Vans en Belgisch label Le Fabuleux Marcel de Bruxelles.
Host van de show James Cooke keek en zag dat het goed was: “Wat een waanzinnig defilé! En ze hebben het allemaal zo goed gedaan! Iedereen mag er zijn, iedereen is mooi, en vandaag schitterden deze kids met Down al helemaal”, aldus James. Om de kinderen te helpen met hun outfits bracht het tv-gezicht trouwens ook zijn persoonlijke stylist Sven Verstraeten mee: die gaf de kids en hun ouders tips gaf over waarop je kan letten om makkelijker kledij te vinden en stijlvol voor de dag te komen.
AFWIJKENDE MATEN EN PERSOONLIJKE SMAAK
“Kinderen met Down kunnen wat afwijkende maten hebben, en dat maakt shoppen niet altijd makkelijk”, legt Allard Claessens, voorzitter bij Downsyndroom Vlaanderen uit. “Soms zijn ze wat kleiner en hebben ze kortere armen en benen dan hun leeftijdsgenootjes. Bij sommigen speelt lichaamsvorm of gewicht een rol.” Ouders zoeken meestal vooral makkelijke kleding die niet alleen goed aansluit, maar die hun kind ook zelfstandig kan aantrekken. “Dan helpt het bijvoorbeeld weleens als er een elastiek in de taille zit, of wanneer de broek geen al te moeilijke knoopjes maar een ritssluiting heeft.”
Daarnaast loopt ook de smaak van een kind met Down niet altijd gelijk aan die van andere mensen van hun leeftijd. “Ze dragen al eens graag wat jongere kinderen leuk vinden, kleurrijke of opvallende kleding die hun (kalender)leeftijd niet helemaal volgt. Kleding vinden die past bij hun persoonlijkheid en interesses, dat vergt dus soms tijd en geduld.”
Shoppen op maat: ZEB For Everyone
Om ook kinderen met Down zo makkelijk mogelijk kleding te laten vinden die hen én goed past én die ze mooi vinden, biedt ZEB For Everyone sinds een tijdje personal en private shopping aan. “Op die manier kunnen we ons samen met de ouders, volledig toeleggen op de noden en wensen van de kinderen”, zegt Erika Mees, marketing manager bij ZEB For Stars.
Hoe het werkt?
“Bij personal shopping maak je tijdens de openingsuren een afspraak waarbij er een winkelmedewerker exclusief voor jou gereserveerd wordt gedurende 1,5 uur. Bij private shopping reserveer je deze tijd voor of na de openingsuren. Op die manier kunnen we echt een aangepaste service bieden, om bijvoorbeeld prikkelarm te winkelen door de muziek in de winkel of de spelletjes in de kinderhoek uit te zetten.”
Met de personal shopping van ZEB For Everyone wil het merk duidelijk maken dat iedereen welkom is bij hen en dat ze in het bijzonder inzetten op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Voor hun fijne en inclusieve concept ontving ZEB recent de bronzen medaille tijdens de uitreiking van de Mercuriusprijs, al 30 jaar de meest prestigieuze prijs in de handel en wordt uitgereikt door Comeos, de federatie voor handel en diensten in België.
“We zijn bijzonder tevreden met deze erkenning van Comeos”, zo klinkt het bij Mees. “Met ZEB For Everyone willen we vooroordelen doorbreken en blikken verruimen. Met deze stylingdag, rollen we de rode loper uit voor kinderen met het Syndroom van Down en moedigen we iedereen aan om verdraagzaam en openminded te zijn.”
Ook lezen:
- Mijn verhaal: Eva werd zwanger van een Downkindje
- Mijn verhaal: Kim voedt haar zoon genderneutraal op
- Mijn verhaal: Nette (8 jaar) is zoveel meer dan haar beperkingen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!