Hoeveel melk mag of moet een kind drinken?
Wat zit er allemaal in melk? En waarom is het nodig?
Melkproducten leveren 60 à 70 procent van de calciumbehoefte wat essentieel is voor opbouw en het onderhoud van sterke botten. Daarnaast zijn ze een goede bron van eiwit met hoge biologische waarde en de vitamines B2 en B12 (40 procent van de dagelijkse B12 behoefte). Halfvolle en volle melkproducten bevatten ook de vetoplosbare vitamines A & D.
Enkel sojaproducten verrijkt met calcium (en bij voorkeur ook met de vitamines B2 en B12) zijn een goed alternatief voor koemelkproducten. Graandranken kunnen koemelkproducten niet volwaardig vervangen omdat ze te weinig eiwitten of eiwitten met een lage biologische waarde bevatten.
Help, zit er groeihormoon in mijn melk?
Er is vaak ongerustheid over de aanwezigheid van (groei)hormonen in melk. Alle dieren en mensen maken hormonen aan om in leven te blijven. Die hormonen komen terecht in dierlijke producten zoals vlees, koemelk en ook borstvoeding. De reglementering in Europa is zo strikt dat, door een algemeen verbod op gebruik van groeihormonen in de veehouderij, enkel kleine hoeveelheden groeihormonen die van nature in de koe voorkomen in de melk te vinden zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat er geen duidelijk verschil is in de hoeveelheid hormonen tussen “gewone” en biologische melk.
Sommige hormonen worden in ons maag-darmkanaal al afgebroken, vrouwelijke hormonen bijvoorbeeld niet, maar de concentratie ervan in melk is veel lager dan wat van nature in ons lichaam voorkomt dat de inname dus ver onder de dagelijkse limiet (die gebaseerd is op hoeveelheid van nature in het lichaam gevormd wordt) ligt. We mogen dus besluiten dat de hormonen die van nature voorkomen in melkproducten geen effect op de gezondheid lijken te hebben.
Hoeveel melk mag een peuter of kleuter drinken?
Peuters en kleuters (1.5 tot 6 jaar) hebben dagelijks 2 tot 3 bekertjes (350 en 500 ml) melkproducten of calciumverrijkte sojaproducten nodig om hun calciumbehoefte te dekken. Tot 3 jaar geef je best groeimelk zonder toegevoegde suiker en aroma’s aangevuld met volle melkproducten, tot 4 jaar volle melkproducten en vanaf 4 jaar halfvolle melkproducten.
Is melk drinken wel ecologisch verantwoord?
Vanuit duurzaamheidsperspectief is het raadzaam niet meer melkproducten te gebruiken dan nodig. Daarbij gaat de voorkeur uit naar vloeibare melkproducten, zoals melk of yoghurt in plaats van kaas, dat een hoge milieubelasting heeft. Sojadrink heeft een lagere milieu-impact dan melk.
Lees zeker ook: