Goede vraag: hebben kinderen die tweetalig opgevoed worden een taalachterstand?
Als je als ouders een verschillende moedertaal hebt, kies je er meestal voor om de kinderen beide talen aan te leren. Niets dan voordelen, toch? Of hebben kinderen die tweetalig opgevoed worden een taalachterstand?
Als ouders niet dezelfde moedertaal hebben, lijkt het een logische zaak om je kinderen van in het begin met beide talen te laten kennismaken. Want het leren van een taal gaat steeds moeizamer naarmate je ouder wordt. Je kind tweetalig opvoeden is zeker een goed idee, maar je moet wel consequent zijn, al van in het prille begin: de ene ouder spreekt steeds Nederlands bijvoorbeeld, terwijl de andere ouder met het kind uitsluitend zijn moedertaal spreekt.
Tweetalig opvoeden = taalachterstand?
Je kind leert dus tegelijkertijd twee talen en dan lijkt het alsof het een taalachterstand heeft. Maar dat is niet noodzakelijk zo, en zeker niet als je het op lange termijn bekijkt. Maar het kan wel zo lijken, hoofdzakelijk omdat ze op een bepaald moment een minder uitgebreide woordenschat hebben in beide talen. Dat is niet onlogisch, je kind krijgt maar de helft van de input in het Nederlands bijvoorbeeld, in vergelijking met een kind dat uitsluitend in het Nederlands opgevoed wordt. Ga je echter de woordenschat van beide talen optellen, dan kent het kind doorgaans evenveel woorden.
Het kan wel zijn dat de woordenschat uit een bepaald domein opmerkelijk kleiner is. Stel dat je kind op school Nederlands spreekt, dan zal het de terminologie die puur met de school te maken heeft niet of minder goed beheersen in de andere taal. Omdat het kind over minder woorden beschikt, zie je dat ze vaak wat langer moeten zoeken naar de juiste term. Kennen ze die niet, gaan ze het omschrijven.
Maar je hoeft je geen zorgen te maken, deze achterstand is van tijdelijke aard en wordt in de loop van de basisschool weggewerkt. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van het kind.
Tip: in kinderdagverblijf Hotel Samson in Vlezenbeek stimuleren ze al van in het prille begin Nederlands bij anderstalige baby´s en kleuters.
Niets dan voordelen
Verder heeft tweetalig opvoeden niets dan voordelen. Zo kunnen kinderen die van in het begin in contact komen met twee talen, makkelijker de betekenis van een woord los van de context van de zin zien. Dat komt omdat diezelfde zin in beide talen vaak een andere structuur heeft.
Ook de hersenen van een kind dat tweetalig wordt opgevoed, zijn op bepaalde vlakken actiever. Het gaat dan voornamelijk om zones die verantwoordelijk zijn voor uitvoerende functies als plannen, concentreren en structureren. Een kind dat twee talen aangeboden krijgt, moet namelijk vaker kunnen bepalen welke info cruciaal of belangrijk is en wat ze mogen negeren. Zij zullen later ook minder problemen hebben om doelgerichter te werk te gaan.
Bronnen: onderwijsvanmorgen.nl, logopediepraktijkmarisplein.nl, taalcanon.nl
Ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!