5 dingen waar vrouwen bang voor zijn als ze moeten bevallen
Bevallen kan erg beangstigend zijn. Je weet tenslotte niet wat je te wachten staat buiten het feit dat die baby eruit moet… Dit zijn 5 dingen waar de meeste vrouwen bang voor zijn als ze moeten bevallen.
Hier zijn zwangere vrouwen bang voor als ze moeten bevallen
1. Op tijd in het ziekenhuis geraken
Veel zwangere vrouwen zijn bang om niet op tijd in het ziekenhuis te geraken, waardoor ze thuis of onderweg in de auto moeten bevallen. Geen reden tot paniek, want de gemiddelde bevalling duurt ongeveer 8 uur – maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Zorg in ieder geval dat je materniteitskoffer klaar staat, dat je familie en dokter stand-by zijn en luister vooral goed naar je lichaam: Als je veel last krijgt van rug- of buikkrampen, weeën of als je water breekt, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan.
2. Een keizersnede ondergaan
Zelfs als de dokters vastbesloten zijn dat je op natuurlijke wijze zal bevallen, hou je best altijd in je achterhoofd dat je ook een spoedkeizersnede moet ondergaan. Een keizersnede klinkt heel eng, doet wat meer pijn achteraf en moet ook langer herstellen, maar als je daarmee je baby gezond ter wereld kan brengen, hoef je er geen twee keer over na te denken. Overleg op voorhand met je dokter wat een keizersnede inhoud zodat je niet compleet uit de lucht komt gevallen moest je er toch een ondergaan.
3. Grote boodschap op de vloer
Je hebt al zo vaak verhalen gehoord van vrouwen die alles laten gaan tijdens de bevalling. En met alles bedoelen we ook die ‘grote boodschap’. Het klinkt als een echte nachtmerrie, maar we gaan niet liegen: het gebeurt dus wel degelijk. De dokter of vroedvrouw letten daar écht niet op, geloof ons. Zij zijn dat immers al gewoon en willen enkel dat de bevalling goed verloopt. Je man daarentegen zal misschien wel even moeten bekomen van dat schouwspel…
4. De epidurale verdoving
Wie nog nooit epidurale verdoving heeft gehad, beeldt zich waarschijnlijk in dat het zo’n gigantische spuit is die ze in je rug duwen en ondraaglijk veel pijn doet. Reality check: Het valt heus wel mee. De pijn van dat spuitje is niets in vergelijking met de bevalling op zich en bovendien zetten ze het in je rug, dus je ziet het toch niet. Heb je toch een panische angst voor spuiten? Breng je dokter hier dan van op de hoogte zodat hij je gerust kan stellen.
5. Scheuren of knippen
Bij een natuurlijke bevalling is een scheurtje in je vagina niet abnormaal en sommige gevallen krijg je een vaginale knip om de bevalling vlotter te laten verlopen. In beide gevallen moet je dan gehecht worden, wat achteraf voor wat ongemakken zorgt, maar in het algemeen is het een kleine ingreep. Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je vagina helemaal gehavend is na de bevalling.
Heb je echt schrik voor de bevalling? Praat er dan over met je dokter, vroedvrouw of gynaecoloog. Zij hebben al talloze bevallingen meegemaakt en kunnen je over alles informeren.