7 weetjes over bevallen die je misschien liever niet wil horen
Een kind ter wereld brengen is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die het menselijk lichaam kan meemaken. En hoewel de geboorte een prachtig moment is, zijn er – buiten de bevallingspijn – nog een paar valkuilen of keerzijdes waar je zeker rekening mee moet houden:
Vermoeidheid bemoeilijkt je bevalling
De gynaecoloog heeft je vast al een aantal keer gezegd dat je genoeg moet rusten, zeker tijdens de weken voor je uitgerekend bent. Dat advies volg je best op om de bevalling zo vlot mogelijk te laten verlopen, vooral als je geen epidurale verdoving wilt. Artsen merken vaak dat vrouwen, die niet voldoende hebben geslapen, toch voor verdoving kiezen, terwijl ze dat eerst niet wilden. De reden hiervoor is dat vermoeide mama’s zich minder bekwaam voelen om de bevalling te doorstaan. Voldoende slapen is dus de boodschap!
Verwacht niet te veel van ‘het breken van je water’
In de films lijkt het wel een overstroming als ‘het water breekt’. Dat kan in het echt ook gebeuren, maar niet altijd. Soms breekt je water ineens of soms druppelt het er langzaam uit. Het vruchtwater is doorzichtig of lichtroze, dus als je dat ziet, maak je je best klaar om naar het ziekenhuis te gaan.
Merk je dat er iets mis is met de kleur, dikte of geur van het vruchtwater? Laat dit zeker weten aan je dokter. Rood water kan wijzen op een bloeding, bruin of groen water wijst erop dat de baby zijn eerste ontlasting in het vruchtwater heeft gedaan en een sterke geur kan wijzen op een ontsteking.
De gevreesde knip
In sommige gevallen moet het geboortekanaal verwijd worden en dat gebeurt aan de hand van een episiotomie, een knip tussen de vagina en de aars. Het wordt toegepast als:
- de baby moeilijkheden heeft en de bevalling sneller moet gaan,
- als er niet genoeg plaats is
- of als de baby met bepaalde instrumenten (zuignap of verlostang) moet worden geholpen.
Het doet pijn, helaas, maar vaginaweefsel geneest snel omdat er veel bloedvaatjes door lopen. Toch wensen we het niemand toe!
Ontlasting of overgeven
Het is niet ongewoon dat vrouwen tijdens de bevalling ontlasting lossen wanneer de baby afdaalt in het geboortekanaal. Of dat je moet overgeven. Wanneer de baarmoeder begint samen te trekken, vertragen andere lichaamsfuncties soms, waaronder de vertering. Daardoor kun je misselijk worden en soms ook overgeven. Zo licht mogelijk eten en geen bruisende dranken drinken zodra je je eerste weeën voelt, kan hier tegen helpen.
Je baby kan er een beetje gehavend uit komen
Soms komt het voor dat de baby verwond is aan het sleutelbeen of schouderbladen of schade heeft aan de zenuwen die langs de nek naar beneden lopen. De artsen of verpleegsters herkennen dit meestal snel en kunnen het direct behandelen, zodat je baby er niets aan overhoudt.
Je kunt een orgasme krijgen tijdens de bevalling
Het klinkt enorm vreemd, maar toch zijn er vrouwen die beweren dat ze plots een gevoel van plezier hebben tijdens de bevalling. De Franse psycholoog, Thierry Postel, ontdekte dat veel vrouwen een gevoel van extase of zoiets als een orgasme ervaren, omdat de grens tussen pijn en plezier zo klein is. Bovendien voelt een vrouw een enorme druk in haar vagina tijdens de bevalling, haar partner is constant aanwezig en alles tesamen zorgt voor een gevoel van intimiteit.
De weeën stoppen niet na de bevalling
Na de bevalling moet de baarmoeder langzaam zijn normale vorm terugkrijgen en dat betekent: meer weeën. Voor sommige vrouwen is het zelfs pijnlijker als het niet hun eerste kindje is. Gelukkig bestaan er wel manieren om de pijn te verlichten, zoals een warm kersenpitkussentje, een bad of lichte pijnstillers.
Bron: wewoman.be
Lees ook:
- 5 dingen waar vrouwen bang voor zijn als ze moeten bevallen
- Dansen: de oplossing voor een minder pijnlijke bevalling?
- De voor- en nadelen van een epidurale verdoving