5 vreemde vragen over baby’s
Baby’tjes zijn een groot wonder. Na verloop van tijd gebeuren er dingen waar je misschien nog geen antwoorden op hebt. Zo vallen de eerste haartjes uit, veranderen de kleur van de oogjes en waarom ruik jij die luier wel (en je man niet)?
Waarom vallen de eerste haren bij een baby uit?
Dat komt door één ding: een “val” van hormonen , hoge oestrogeen levels zorgen er tijdens de zwangerschap voor dat jouw haar en dat van je baby groeit. Na de bevalling daalt het aantal hormonen drastisch en je baby krijgt ook geen hormonen meer van jou. Jullie beide komen in een stadium dat ongeveer zes maanden duurt voor je baby en voor jou wel langer. Of je kind helemaal kaal wordt of alleen wat haar verliest hangt af van de textuur van het haar en of hoe snel je kindje rechtop kan zitten. Nieuwe haarzakjes zijn in de maak, het haar kan daarna wel verschillen van kleur en textuur .
De kleur ogen van mijn baby veranderen, waar komt dat door?
De kijkers van je kleintje zijn een geheel eigen proces. Bij de geboorte is er vaak niet genoeg bruin of geel pigment dat voor de echte kleur zorgt. Blauwe en grijze ogen bevatten bijna geen sporen van dit pigment. In de eerste zes tot twaalf maanden beginnen de irissen van het oog meer en meer kleur te bevatten. In uiterst zeldzame gevallen gebeurt dit pas bij tieners.
Baby’s met blauwe of grijze ogen hebben vaak een lichte huid, wat goed is om vitamine D uit zonlicht te halen en gezonde botten op te bouwen. Aan de andere kant hebben mensen met donkere ogen en een donkere huid minder kans om melanoom te krijgen (oftwel huidkanker). Zij hebben meer folaten in hun lichaam, wat ervoor zorgt dat je gezonde rode bloedcellen, zenuwen en spieren behoudt.
Waarom ruik ik de luier van mijn kindje wel en mijn man niet?
Je man doet (waarschijnlijk) niet alsof, vrouwen hebben van nature een meer acuut reukvermogen en kunnen daardoor beter onderscheid maken in verschillende geuren. Een component waardoor vrouwen poep beter ruiken dan mannen is skatole, een van de onderdelen die bijdraagt aan de geur ervan. Hormonen zijn weer de sleutel, tijdens je zwangerschap (en ovulatie) stijgt je oestrogeen en daarbij ook je reukvermogen.
Hoe groot is de kans dat mijn kindje mijn appelwangen treft?
Alle uiterlijke eigenschappen en kunstjes die je kan met je lichaam, zoals je tong oprollen, kunnen erfelijk zijn als ze één gen bevatten dat dominant is. Als blijkt dat jij of je partner zo’n dominant gen heeft, je kindje 50% kans heeft om datzelfde gen te erven. Toch is de kans niet precies 50-50 als jij appelwangen hebt, je weet namelijk niet of het gen dominant is. Als jij appelwangen hebt en je moeder ook, dan is het vrij zeker dat het een dominant gen is.
Hoe komt het dat kleintjes zoveel kronkelen in hun slaap (als ze eenmaal kunnen omrollen)?
Je legt je kindje in bed op de rug, ’s ochtends is je kindje 180 graden gedraaid. Dat kronkelen en draaien heeft te maken met de slaapfases. Jonge kinderen doorlopen de fases per nacht een stuk sneller dan jij doet en worden vaak kort wakker aan het eind van elke fase. Ze worden vaker wakker dan een volwassene en kunnen daarom ronddraaien zoals een carroussel in hun slaap!