Waarom we wat vaker tijd moeten maken om samen te spelen met onze kinderen

Lego heeft 12 oktober uitgeroepen tot World Play Day, een dag waarop we bewust tijd moeten maken om met onze kinderen te spelen. En dat is nodig: uit onderzoek blijkt dat heel wat ouders te weinig tijd hebben om met hun kinderen te spelen.

Geen tijd om te spelen

Lego liet een onderzoek uitvoeren om te achterhalen hoeveel er gespeeld wordt. 1000 Belgische ouders met inwonende kinderen tussen 2 en 12 jaar deden mee en hoewel ze bijna allemaal beseffen hoe belangrijk spelen is, is er niet altijd tijd voor. 4 op 10 ouders zeggen niet meer dan 1 uur per week te kunnen spelen met hun kinderen. Hoe jonger de kinderen, hoe meer er gespeeld wordt.

Al ligt dat niet noodzakelijk aan de ouders. Voor bijna 7 op 10 ouders (68%) is het moeilijk om een balans te vinden tussen werk en gezin. De overgrote meerderheid wil heel graag vaker spelen met de kids, maar komt er niet toe. De redenen hebben allemaal te maken met een drukke agenda.

Top 5 activiteiten die ouders weerhouden om samen te spelen

  • Huishoudelijke taken (65%)
  • Werk (64%)
  • Schermen (35%)
  • Huiswerk (26%)
  • Hobby’s (23%)

Het belang van samen spelen

Lego roept om toch wat vaker het huishouden te laten wachten en samen gezellig te spelen. Door te spelen met kindjes werk je aan hun ontwikkeling, creëer je een band en stimuleer je hun creativiteit. Maar ook voor ouders die vaak stress hebben, is spelen een goed idee. “Spelen met je kinderen is niet alleen een bron van vreugde maar ook een essentiële bouwsteen voor het mentaal welzijn”, zegt t Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, erover. “Door bewust vrije tijd te plannen met je kinderen, creëer je een buffer tegen overwerk en behoud je een gezonde balans tussen werk en leven. Samen spelen versterkt niet alleen onze relaties, maar is ook goed voor onze aandacht, motivatie en creativiteit. Sociale rust is de sleutel tot betekenisvolle momenten en waardevolle herinneringen in het dagelijks leven.”

Tijd om samen te spelen dus!

Nood aan inspiratie?

Je bent niet alleen! 57% van de ouders gaven aan dat ze het moeilijk vinden om activiteiten te bedenken die ze met hun kinderen kunnen doen. Daar heeft LEGO op iets bedacht. Via deze website vind je leuke LEGO spelletjes en bouwopdrachten.

Meer activiteiten om samen te doen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content