Doe je kind een plezier en spreek in babytaal
Je was er heilig van overtuigd: je zou nooit in een ‘oetsjie-koetsjie’ versie van jezelf veranderen. Maar tot grote schaamte hoor je jezelf ‘koekoek’ roepen en neem je afscheid met een emotioneel ‘dada’. Geen zorgen! Moederspraak (brabbeltaal dus) is goed voor je kind!
‘Moederspraak’ (brabbeltaal), zoals dat in de wetenschap heet, is een heel natuurlijk fenomeen dat voorkomt over alle nationaliteiten en talen heen. Over het algemeen spreken we trager, in kortere zinnen, op een hoger toontje en met meer afwisseling tussen hoge en lage tonen. Kortom, je merkt het meteen wanneer iemand tegen een kind praat. Noem het overdreven of aanstellerig, onderzoek toont aan dat dit juist erg effectief werkt!
Babytaal = goed voor taalontwikkeling
Britse onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh stelden vast dat babytalk uitkramen tegen je kind goed is voor de taalontwikkeling. Bij een test gebruikten ze drie soorten woorden:
- verkleinwoorden, die in het Engels eindigen op -y zoals kitty;
- woorden die herhaald worden zoals night-night en choo-choo;
- onomatopeeën, woorden die klinken zoals wat ze betekenen, zoals crash of splash.
Kinderen die verkleinwoorden en woorden met herhaling hoorden, waren sneller geneigd om woordjes op te pikken wanneer ze 9 tot 21 maanden oud zijn, dan wanneer ze het niet hoorden. Onomatopeeën hadden dat effect niet. Babytaal heeft met andere woorden een goed effect op de taalontwikkeling.
Klemtonen
Ook Brigitte Keij van de Universiteit van Utrecht deed onderzoek naar dit gedrag. Volgens haar doe je je geboren kind een plezier om met klemtonen je woorden te benadrukken. “Doordat woorden een verschillende klemtoon krijgen, is het gemakkelijker voor kinderen om woorden van elkaar te onderscheiden. Zo kunnen ze een taal gemakkelijker leren’” zegt Keij.
Aandacht van je kind
Omdat jonge kinderen woorden veel langzamer verwerken dan volwassenen, is het belangrijk dat je ook langzamer tegen ze spreekt. Op deze manier hebben ze meer tijd om te verwerken wat ze zojuist gehoord hebben. Wil je de aandacht van je kind? Nog een ander onderzoek bevestigt ook dat je deze aandacht eerder krijgt door op een babytaal tegen hem te praten.
Meer interessante weetjes over kinderen:
- Wordt jouw kind links- of rechtshandig?
- 10x ouders en kinderen spreken een andere taal
- Kindertaal: wat wilt mijn baby nu zeggen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!