5 Belgische organisaties repatriëren Oekraïense kinderen met kanker naar België
Vijf Belgische organisaties slaan de handen in elkaar in een unieke samenwerking om Oekraïense kinderen met kanker te repatriëren naar ons land. Ongeveer 30 Oekraïense kinderen zullen verzorgd worden in ziekenhuizen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, afhankelijk van de beschikbare plaatsen in kinderoncologieafdelingen.
Situatie in buurland Polen onhoudbaar
Momenteel verblijven een groot aantal zieke kinderen in Polen, maar daar wordt de grote toeloop stilaan onhoudbaar. Om de evacuatie en dringende medische hulp op gang te brengen, hebben vijf partnerorganisaties de handen in elkaar geslagen.
A.E.C. (Aide aux Enfants Cancéreux) uit Luik, KickCancer (België), Sun Child (Brussel), Kinderkankerfonds (Vlaanderen) en Tuki (Vlaanderen) brengen de Oekraïense zieke kinderen naar België, samen met hun families. Hun aankomst wordt op Europees niveau gecoördineerd op vrij korte termijn. Daarvoor is ongeveer 400.000 euro financiële steun nodig.
Opvang voor gezinnen
A.E.C., Sun Child, Kinderkankerfonds en Tuki zullen voornamelijk zorgen voor concrete opvang voor de gezinnen: onderdak zoeken, financiële hulp, materiaal aankopen, logistieke hulp bij het transport naar België en dekking van medische kosten die niet terugbetaald worden door de Belgische sociale zekerheid. De kinderen zullen geholpen worden in regionale en universitaire ziekenhuizen in en rond Luik, Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen.
KickCancer neemt een coördinerende rol op op Belgisch niveau en tussen Europese landen. Delphine Heenen van KickCancer vertelt: “De beelden van de oorlog zijn beangstigend. Als organisaties die hulp verlenen en opkomen voor kinderen met kanker, waren wij bijzonder geschokt bij de gedachte dat deze onschuldige jonge mensen en hun gezinnen met twee zware tegenslagen tegelijk geconfronteerd worden: een gewapend conflict en een levensbedreigende ziekte. Daarom willen we helpen.”
Geen tijd te verliezen bij kinderkanker
De fondsen zullen ingezameld worden dankzij de vrijgevigheid van België. In de eerste plaats is de 400.000 euro nodig om zieke kinderen zonder verdere vertraging in een menswaardige en veilige omgeving onderdak te geven.
“Het is heel belangrijk dat kinderen met kanker uit Oekraïne hun behandeling zo snel mogelijk kunnen voortzetten of beginnen. De meeste pediatrische kankers zijn uiterst agressief en er mag geen tijd verloren gaan, want anders verslechtert de prognose van deze jonge patiënten “, zegt An Van Damme, diensthoofd Pediatrische hematologie en oncologie van het Universitaire ziekenhuis Saint-Luc.
Landen in de frontlinie helpen
Mocht de Belgische vrijgevigheid groter zijn dat wat nodig is voor de gezinnen die in België worden behandeld, dan zullen extra middelen overgemaakt worden aan andere Europese organisaties die Oekraïense jonge patiënten opvangen. Vooral landen in de zogenaamde frontlinie, zoals Polen en Roemenië, krijgen in dat geval extra middelen.
Wat kun je zelf doen?
De vijf Belgische organisaties zoeken enkel financiële steun. Wil je echter een voordelige of gratis woonruimte aanbieden op korte afstand van de ziekenhuizen, dan kun je wel contact opnemen met de organisaties.
Voor donaties verleent de Koning Boudewijnstichting haar medewerking aan het project. Giften aan de Stichting vanaf € 40 per jaar zijn fiscaal aftrekbaar.
Bron: KickCancer
Meer aandacht voor kinderen en kanker
- Mijn verhaal: Delphine vecht voor het leven van haar zoon, en alle kinderen, met kanker
- Mijn verhaal: Siens dochter vocht twee jaar tegen leukemie
- KickCancer vraagt meer aandacht voor de noden van jonge kankerpatiënten en hun ouders
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!