De meest gestelde vragen over babyvoeding
Samen met Olvarit Begin je met groentepap of fruit? Mag je nog aanvullen met melk? Serveer je enkel de ‘makkelijke smaken’ als de vaste voeding niet meteen vlot? Zoveel vragen, zoveel meningen: als ouder is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Wij legden daarom jullie eetkwesties voor aan diëtiste Mimi van Nutricia. Kathy (31): “Ik weet dat borstvoeding de eerste maanden de belangrijkste is. Maar vanaf wanneer volstaat die niet meer? En waarom eigenlijk niet?” Mimi: “Borstvoeding is inderdaad de allerbeste voeding voor je kindje tot zes maanden. Een mooiere start kun je je kindje niet geven. Vanaf 4 maanden (voor flesvoeding) en 6 maanden (voor borstvoeding) kun je starten met het geven van vaste voeding als oefenhapjes. Deze hapjes zijn goed voor de smaakontwikkeling van je kindje, want rond deze leeftijd staan ze open voor nieuwe ervaringen. Bovendien trainen ze, door met een lepeltje te eten, hun mondspieren, en dat is belangrijk om later te leren praten.” Annelies (34): “Toen ik baby was, moest mijn moeder beginnen met fruitpap, pas daarna mocht ze groentepap geven. Nu is het omgekeerd: eerst groenten, dan fruit. Maakt het eigenlijk uit waarmee je begint?” Mimi: “We adviseren om te starten met groenten. Kindjes hebben van nature een voorkeur voor zoete smaken. Stel dat een kindje gewend is aan die fruitsmaken, dan kan zo’n groentehapje weleens tegenvallen. Start je daarentegen met groenten, dan geef je je kindje de kans om deze smaken te leren waarderen.”
“Het allerbelangrijkste: blijf kalm”
Roselien (25): “Mijn dochtertje van zeven maanden geraakt maar niet gewend aan groentepap, ze blijft het uitspuwen. Wat kan ik doen?” Mimi: “Elke verandering voor je kindje is wennen – van de borst naar de fles, van de fles naar bijvoeding, van gepureerde voeding naar stukjes… Stel je eens in de plek van je kindje: in plaats van de borst of de speen van een fles, krijg je plots een onbekend voedingsmiddel met daarop een nieuwe smaak én onbekende textuur in je mond geduwd. Je schrikt je rot, toch? Vandaar dat wij altijd aanraden om de lepel naar de mond te brengen, je kindje te laten kijken en te ruiken, maar de lepel niet ín de mond te duwen. Laat je baby de voeding er zélf afhalen, dat is de beste techniek. Nog wat tips: probeer de snelheid van je kindje te volgen, blijf regelmatig proberen en dring niet aan. Soms moet je wel 10 keer een nieuwe smaak aanbieden vooraleer je kindje ‘m apprecieert. En dan het allerbelangrijkste: blijf kalm. Je baby zal het merken als jij gestresseerd of boos bent, en zal hierop inspelen.” Ann (26): “Mijn zoontje van negen maanden komt te weinig bij zegt de kinderarts. Hij eet niet zoveel groentepap, vul ik dan nog aan met melk zodat ie zeker genoeg heeft?” Mimi: “Volg steeds het advies van je kinderarts: hij kent je kindje immers. Een kindje van 9 maanden heeft gemiddeld nog 500 tot maximum 750 ml borstvoeding of aangepaste opvolgmelk nodig. Meer flessenmelk kan ten koste gaan van de vaste voeding en uiteindelijk ook belastend zijn voor de nieren van je kindje. Kinderen op die leeftijd hebben nog relatief veel vetten nodig. Beter dan aanvullen met melk, is het om ervoor te zorgen dat het brood goed besmeerd is, dat er een lepel olie wordt toegevoegd aan de warme maaltijd etc.” Marlies (40): “Zijn er ‘makkelijke’ smaken om mee te beginnen? En wat doe je met ‘moeilijke’ smaken? Moeten ze deze nu al leren kennen opdat ze later ‘makkelijke eters’ zouden worden?” Mimi: “Geeft je kindje signalen dat het klaar is voor vaste voeding, dan start je best met neutrale, zachte groenten zoals worteltjes, bloemkool, broccoli, aubergine, knolselder… Rond 4 à 6 maanden spreken we van een ‘gevoelige periode’ voor een baby om iets nieuws aan te leren – eten van een lepel en het ontdekken van nieuwe smaken. Wij bij Nutricia noemen dat de ‘window of opportunity’: hoe meer smaken je kindje tijdens deze periode leert appreciëren, hoe meer variatie het in zijn latere leven zal toelaten. Dus ja, een gezonde, gevarieerde voeding tijdens deze periode zorgt ervoor dat het kind ook later gezond en gevarieerd zal eten. We zien bijvoorbeeld dat voor kinderen van tien maanden die nog geen brokjes hebben gegeten, het veel moeilijker wordt om die textuur nog te leren appreciëren.” Els (33): “Ze zeggen dat voeding in potjes even goed is als vers gemaakte babyvoeding. Hoe komt dat? En mag je dat inderdaad elke dag geven?” Mimi: “Daar mag je helemaal gerust in zijn. De maaltijden en fruithapjes van Olvarit bestaan uit pure ingrediënten met duidelijk herkenbare smaken, zodat je kindje deze kan leren waarderen. We weten immers uit onderzoek dat de eerste 1000 dagen in het leven van je kindje de belangrijkste zijn om gezonde, gevarieerde voeding te leren appreciëren. En dat begint al bij de conceptie; je baby proeft al mee van het vruchtwater. Eén van de bevindingen uit dat onderzoek is dat het eten van producten met pure, herkenbare smaken bijdraagt aan de acceptatie van deze smaken en daarmee aan de ontwikkeling van goede eetgewoonten. Als babyvoedingsfabrikant besteedt Nutricia bovendien de grootste zorg aan de kwaliteit van haar producten. Er worden zeer strikte eisen gesteld: zo worden de groenten op speciale babyvelden geproduceerd die niet naast een autostrade mogen liggen en de ingrediënten worden wel aan 650 testen onderworpen voor ze gebruikt worden in de Olvarit-voedingen.” Heb je vragen over de voeding van je kindje? Onze voedingskundigen zijn elke werkdag bereikbaar en helpen je graag hier verder.