Heeft je baby een koortslip? Dit moet je doen
1 op de 3 volwassenen krijgt weleens met een koortslip te maken, maar wist je dat ook kinderen er eentje kunnen krijgen? En vooral bij jonge baby’s kan dat ernstige gevolgen hebben.
Koortslip: wat is het?
Of je ’t nu al eens gehad hebt of niet, je weet vast wel hoe een koortslip eruitziet: rode blaasjes op je mond die na enkele dagen plaatsmaken voor jeukende korstjes. Vaak gaat ’t gepaard met een lusteloos gevoel en vermoeidheid. De naam is een beetje misleidend: een koortslip gaat niet noodzakelijk gepaard met koorts.
Een koortslip wordt veroorzaakt voor het herpes-simplexvirus dat levenslang in je lichaam blijft zitten. Wanneer je immuunsysteem een beetje verzwakt is, kan het virus opnieuw toeslaan en kun je (opnieuw) blaasjes op je lip krijgen. Niet iedereen die besmet is met het virus, krijgt trouwens een koortslip.
Volwassenen en kinderen hebben doorgaans niet enorm veel last van koortsblaasjes: ze voelen zich hoogstens wat slapjes en vinden de blaasjes vervelend. Een koortslip bij een baby is echter een ander verhaal: dan kan het virus wel erg gevaarlijk zijn.
Zo raak je besmet
Het herpes-simplexvirus is enorm besmettelijk: alles wat in contact komt met de koortsblaasjes kan fungeren als ‘doorgeefluik’ (denk aan lippenbalsem, bestek, gezichtscrème …). De blaasjes blijven besmettelijk tot ze helemaal droog zijn.
Als je een koortslip hebt, raak je een baby best niet aan zonder eerst je handen erg goed te ontsmetten. Geef hem in geen geval zoentjes en laat hem niet rechtstreeks in contact komen met je mond. Heeft broer of zus koortsblaasjes? Let dan extra goed op en laat hen geen slabbetjes, drinkflesjes of speelgoed delen.
Wat als je baby toch een koortslip heeft?
Bij baby’s jonger dan 6 maanden oud is het immuunsysteem nog niet optimaal. Als zij besmet raken met het herpes-simplexvirus, kunnen de gevolgen ernstig zijn: het virus kan zich dan verspreiden naar andere organen, hun oogjes en hun hersenen. Gelukkig worden zulke jonge kinderen zelden besmet met het virus.
Is je baby toch in contact geweest met het virus, let dan de volgende dagen goed op zijn gedrag en hoe hij eruitziet:
- Is hij lusteloos?
- Zijn z’n kliertjes gezwollen?
- Is hij extra hangerig?
Dan is een bezoekje aan de kinderarts geen overbodige luxe.
Bij kinderen die ouder zijn dan 6 maanden is een koortslip meestal niet zo erg. Als je baby actief is en goed eet en drinkt, hoef je niet meteen actie te ondernemen. Zorg er wel voor dat hij de blaasjes of korstjes niet open kan krabben. Wantjes of inbakerdoeken kunnen daarbij helpen.
Meer over de gezondheid van je kindje:
- Griep? Met deze tips voorkom je het
- RSV-seizoen in ons land: wat moet je erover weten?
- Je kind vaccineren: tegen wat en wanneer?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!