Je kind vaccineren: tegen wat en wanneer?

Door -
baby vaccineren
©GettyImages
Wanneer moet je je kind laten vaccineren en waar? Zijn we wel verplicht dat te doen? En hoeveel kost dat allemaal?

Wanneer wordt mijn kind ingeënt?

Het volgende basisvaccinatieschema toont duidelijk op welke leeftijd welke vaccinatie het best gebeurt:

© www.laatjevaccineren.be

Waar kan ik mijn kind laten inenten?

Voor inentingen kun je altijd terecht in een van de consultatiebureaus van Kind & Gezin (tot 3 jaar), bij je huisarts of bij de kinderarts. Als je kindje al naar school gaat, wordt het tijdens het medisch onderzoek door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding gevaccineerd.

Als je met ‘waar’ bedoelt ‘op welke plaats krijgt mijn kind zijn prikje?’, dan geldt dat de meeste vaccinaties toegediend worden met een spuitje in de spier. De bescherming tegen mazelen, bof en rubella krijgt je baby onderhuids ingespoten. Het vaccin tegen het rotavirus is het enige dat via de mond gegeven wordt.

Ben ik wettelijk verplicht om mijn kind te laten vaccineren?

Alleen de poliovaccinatie is wettelijk verplicht. Toch doe je er in het licht van het welzijn van je kind best aan het volledige schema van de basisvaccinaties te volgen. Dat is ook de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad van België, overgenomen door de Vlaamse Gemeenschap en Kind & Gezin, al blijf je dus de keuze hebben of je het al dan niet doet.

Hoeveel kosten de inentingen?

Alle vaccins in het vaccinatieschema zijn gratis, behalve dat tegen het rotavirus. Daar moet je zelf bij je apotheker voor betalen, maar het wordt wel gedeeltelijk terugbetaald door het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) als je kind jonger is dan 6 maanden. Het kost je uiteindelijk 11,80 euro per dosis.

In een consultatiebureau van Kind en Gezin is de inenting kosteloos. Bij de huisarts of kinderarts betaal je voor het consult.

Bron: kindengezin.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!