Verschoon je baby in een handomdraai

Is je baby’s luier verversen niet altijd even gemakkelijk of ronduit een klein drama? Check dan onze tips die de luierwissel makkelijker maken.

Onprettige geuren, nattigheid of een huilende baby. Voor veel ouders zijn luiers vervangen een minder fijne taak. Toch hoeft het allemaal niet zo erg te zijn. Zorg ervoor dat je baby er zich goed bij voelt. Dit zal een verschoningniet alleen makkelijker maar ook sneller én fijner laten verlopen.

Je baby verschonen op een warme plaats kan al helpen. Als het verschoningskussenkoud is zal je baby al van de eerste moment schrikken. Eénmaal ook het broekje uitgaat, krijg je misschien een loeiend protest.

Is het niet de warmte die invloed heeft, is het misschien sleur of verveling die parten speelt.Je kan je kindje afleiden tijdens het verschonen. Zo zijn er tal van trucjes :

  • Kietel zijn blote buik, knabbel aan z’n teentjes of geef hem een voorwerp in zijn handen. De aandacht is meteen op iets anders gevestigd en jij kan rustig een propere luier aandoen.
  • Je kunt ook altijd een spiegel boven je kindje hangen waarin hij naar zichzelf kan kijken. Baby’s vinden dit zeer fijn. Ze worden hierbij ook meer bewust van hun bewegingen en gezichtsuitdrukkingen.
  • Is een spiegel niet mogelijk kun je ook altijd eens veranderen van plaats. Nieuwe uitzichten zorgen voor extra afleiding.
  • Of laat papa of oma je oogappel verschonen. Zo doorbreek je routine.
  • Praten of zingen helpt ook altijd. Het bevordert bovendien de taalontwikkeling . Vergeet niet je kindje de tijd te geven eens terug te brabbelen. Op die manier raakt hij vertrouwd met woorden.

Bij jongens kan je de luier boven het piemeltje te houden. Zij hebben nogal eens de neiging te plassen zodra je hun luier losmaakt. Zo voorkom nog meer onprettige nattigheden.

Extra tips: 

  • Steeds goed de billetjes wassen én laten drogen helpt bij voorkoming van luieruitslag . Eventueel nog een crème aanbrengen na het reinigen biedt extra extra bescherming van de huid. Zo elimineer je nog één factor die een verschoning kan bemoeilijken.
  • Blijft je baby toch huilen ga dan na wanneer en op welke ogenblikken die huilt. Je baby kan last hebben van krampjes  of pijn. Er kan een stofje prikken. Of misschien breng zit de luier niet goed. Hij kan ook pijn hebben van luieruitslag die extra prikt bij een verschoning. Probeer na te gaan wat er precies aan de hand is door zoveel mogelijk dingen uit te sluiten. Vind je de oplossing niet, raadpleeg je dokter.

Partner Content