Mijn kind heeft koorts
Koorts is een signaal van ons lichaam dat er iets mis is. Bij een kind is het niet anders. Er zijn verschillende aanwijzingen die erop kunnen wijzen dat je kind koorts heeft. Een heel bleek of net heel rood aangelopen gelaat, overmatig zweten, een warme huid, een verstopte neus, braakneigingen, allemaal indicaties die je snel herkent.
Bij de minste twijfel is er maar één manier om te controleren of je kind koorts maakt: de thermometer bovenhalen en de temperatuur van je baby meten.
Waarom maakt mijn kind koorts?
Koorts kan een heleboel oorzaken hebben! Mogelijk is het een reactie op een infectieuze of virale ziekte. Bij zuigelingen, peuters en kleuters kan koorts ook volgende oorzaken hebben:
- heel warm weer;
- te veel kleding of te warme kleding;
- een te warme maaltijd;
- een flinke inspanning;
- een huilbui;
- een vaccinatie.
Soms kan de oorzaak van de koorts niet meteen worden achterhaald. Wanneer de koorts aanhoudt, moet de oorzaak elders worden gezocht.
De temperatuur meten
De meest correcte manier om de temperatuur van je kind te meten is via de aars. Niet meteen een leuke taak natuurlijk, maar weet dat dit bij zuigelingen en jonge kinderen tot 36 maanden echt wel de enige betrouwbare methode is. Veel bezorgde ouders zijn bang om hun kind pijn te doen bij het anaal meten van de temperatuur. Om pijn te vermijden, moet je dan ook voorzichtig te werk gaan.
Om te beginnen smeer je de thermometer in met vaseline of baby-olie. Zo glijdt deze straks beter. Leg je baby in een zodanige houding dat hij niet kan bewegen. Je legt hem het best op zijn rug, terwijl jij z’n beentjes heft. Het dunne uiteinde van de thermometer breng je volledig in de aars in. Laat de thermometer 2 volle minuten in de aars. Haal de thermometer voorzichtig weg. Je kan de temperatuur meteen aflezen. Elektronische thermometers met digitale weergave zijn erg handig en geven een signaal als het tijd is om hem te verwijderen. Vergeet niet om, na het aflezen van de temperatuur, de thermometer met water en zeep te reinigen en te ontsmetten.
Wat te doen bij koorts?
Algemeen neemt men aan dat een kind koorts maakt, wanneer zijn inwendige temperatuur 38°C of meer bedraagt. Op zich is het maken van koorts niet erg, integendeel. Toch moet je hoge koorts vanaf 39°C vermijden. Sommige kinderen lopen bij hoge koorts immers meer risico op koortsstuipen. Daarom is het belangrijk dat je de koorts laat zakken, in afwachting van het bezoek van de arts. Volgende tips kunnen alvast helpen:
- Dek je kind vooral niet te warm toe. Als kleding volstaan de luier en het onderhemdje. Het extra induffelen van een koortsig kind is een fout die door vele ouders wordt gemaakt. Het lichaam van je kind heeft echter nood aan het afgeven van het teveel aan warmte
- Geef eventueel een lauw badje. De temperatuur van het bad moet ongeveer 2°C minder bedragen dan de inwendige temperatuur van je kind. Laat je kind zo’n 20 minuten in het water.
- Let erop dat de temperatuur in de kamer niet hoger is dan 20°C. Zorg ervoor dat het zeker niet tocht in de kamer.
- Ook in het babybed zorg je er best voor dat je kind niet te warm is toegedekt. Een katoenen laken volstaat ruimschoots.
- Je kan eventueel een ventilator, op de laagste stand ingesteld, in de richting van het babybed of de wipstoel richten.
- Na overleg met je arts kan je je baby een enkelvoudig middel ( combinatiepreparaten zijn noooit aan te raden), meestal paracetamol, tegen koorts toedienen . Een enkelvoudig medicament bevat slechts 1 bestanddeel. Bij matige koorts is een enkelvoudig medicament je eerste keuze. Bij een sterk verhoogde temperatuur kan een medicament met 2 of meer bestanddelen doeltreffender zijn. Het koortswerend middel werkt in op de thermostaat in de hersenen van de baby. Het verlaagt als het ware de ingestelde temperatuur. Na ongeveer een half uurtje zakt de temperatuur.
Wanneer de dokter bellen?
Vraag de kinderarts altijd om raad van zodra de koorts meer dan 38°C bedraagt. Hij zal je kunnen geruststellen en indien nodig de gepaste behandeling voorschrijven. Bij het toedienen van de koortswerende geneesmiddelen moet je de voorgeschreven dosering nauwlettend respecteren. Onderbreek nooit zomaar op eigen houtje de voorgeschreven behandeling.