Mijn kindje gaat voor het eerst logeren. Hoe laat ik het zo vlot mogelijk verlopen?
Als je baby voor het eerst gaat logeren is dat best spannend. Het is namelijk een grote stap voor je kindje, maar ook voor jezelf. “En we mogen ook de verzorgers bij wie je kindje gaat slapen niet vergeten, want ook voor hen is zo’n eerste keer weer een nieuwe ervaring”, zegt Kinderslaapcoach Karen Claes.
Karen krijgt regelmatig de vraag van ouders wanneer je hiermee kunt starten. “Dat is een persoonlijke keuze en er is geen vaste leeftijd voor”, zegt ze. “Er zijn ouders die hun kindje al snel ergens laten logeren, anderen wachten hier liever nog wat mee, dat is allebei prima.”
Een goede voorbereiding
Om het logeren zo vlot mogelijk te laten verlopen is een goede voorbereiding cruciaal. Een goede tip van Karen: “Maak op voorhand een lijstje met wat je allemaal mee moet nemen zodat je rustig alles kan afchecken en gerust bent dat je niets vergeten bent.”
- Reisbedje
- Babyfoon
- Pyjama
- Pampers
- Vochtige doekjes
- Flesjes en melk
- Tutjes
- Knuffeltje
- Slaapzak
- Kleertjes
- Tandenborstel en tandpasta
- …
Wat heeft je kindje nodig?
Karen: “Jij kent je kindje het best. Schrijf alles op wat belangrijk is voor de verzorger om te weten.
- Voedingen: wanneer eet je kindje en hoeveel.
- Slaapritme: wanneer doet je kindje een dutje, wanneer start je met de voorbereidingen op bedtijd en hoe verloopt dit, hoe laat gaat je kindje naar bed?
- Bedtijdritueel: een bedtijdritueel helpt je kindje de overgang maken van de (drukke) dag naar de nacht. Door dagelijks hetzelfde ritueel te volgen zal je kindje weten wanneer het slaaptijd is. De dagelijkse herhaling en voorspelbaarheid zorgen voor geruststelling en een veilig gevoel bij je kindje. Voor veel kindjes is het belangrijk dat ditzelfde bedtijdritueel behouden blijft, ook wanneer ze ergens gaan logeren.
Vergeet zeker niet te vermelden hoe je kindje best tot rust komt, hoe jij het troost, hoe je reageert als het weent of als het ’s nachts wakker wordt. Check of je verzorger dit op dezelfde manier wilt doen zodat je je je kindje met een gerust hart kunt achterlaten.
Vergeet niet om alle vertrouwde spulletjes mee te geven: het slaapzakje van thuis, het knuffeltje waarmee je kindje thuis slaapt, …. In veel gevallen helpt het ook om iets met jouw geur te voorzien, zoals een gedragen T-shirt bijvoorbeeld.
Tot slot is het belangrijk om duidelijk afscheid te nemen wanneer je vertrekt. Vertel je kindje waar je naartoe gaat en wanneer jullie elkaar terugzien.”
Wat heb jij nodig?
Karen: “Spreek af wat jou helpt om vertrouwen te hebben dat alles goed zal lopen en hoe je graag op de hoogte wordt gehouden. Eventjes bellen als je kindje in bed ligt? Een berichtje of whatsappje? Een foto van je slapend deugnietje? Of misschien hoor je het hele verhaal het liefst van al wanneer je je kindje de volgende dag komt ophalen? Allemaal prima, zolang het goed voelt voor jou.“
Bouw rustig op
Karen: “Zorg dat je kindje de mensen waarbij het gaat logeren kent door vooraf samen tijd door te brengen. Laat je kindje er al eens een dutje doen als jullie op bezoek gaan of laat de verzorger eerst eens overdag op je kindje passen voordat het gaat logeren. Op die manier kan je kindje wennen aan de verzorger, en omgekeerd.
Plan eventueel een oefennacht in waarop je samen met je kindje blijft logeren. Je kunt dan bijvoorbeeld afspreken dat de verzorger naar je kindje gaat als het nodig zou zijn ’s nachts, maar je bent wel dichtbij om te helpen als het nodig is.
Het kan zijn dat de stap naar slapen in een nieuwe omgeving nog te groot is voor je kindje. In dat geval kun je vragen of de verzorger bij jullie thuis wil blijven logeren. Zo blijft je kindje in de vertrouwde omgeving.
Een laatste tip: de kans is groot dat je kindje in een reisbedje zal slapen wanneer het gaat logeren. Dit kun je gerust thuis als eens oefenen, zodat je kindje het bedje al kent.”
Niet zo’n succes?
Karen: “Panikeer niet als het de eerste keer nog niet supervlot gaat, vaak heeft het wat tijd nodig. Het kan ook zijn dat je na die eerste keer voelt dat je kindje er nog niet aan toe is. Of misschien was het voor jou nog te vroeg? Zet dan vooral verder in op de opties die ik hierboven aangaf en bouw zo verder op.”
Met dank aan Kinderslaapcoach Karen Claes.
Meer slaaptips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!