Stap voor stap naar vaste voeding

Zowel fysiek als psychomotorisch groeien baby’s enorm. Wanneer is een baby klaar voor papjes? Baby’s hebben vanaf een maand of 5 à 6 zin en de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken.

Ph. Goyens de l'Unité de Nutrition et Métabolisme van het Koningin Fabiola kinderziekenhuis, Brussel geeft raad.

In het eerste levensjaar groeienbaby's 15% in lengte. Hun gewicht verdubbelt in de eerste 4 à 5 maanden en verdriedubbelt voor ze 1 worden. Ze hebben dus erg specifieke voedingsbehoeften.

Baby's brengen speelgoed naar hun mond. Ze kunnen hun hoofdje rechthouden. En ze passen de houding van hun tong in de mond aan. Daardoor zijn ze klaar om van een lepeltje te eten. En niet meer uitsluitend melk te drinken.

Ze tonen ook interesse voor het bord van hun ouders. Het geknipte moment om met vaste voeding te beginnen. Een kind tussen 17 en 26 weken is klaar voor nieuwe smaken, geuren en texturen.

Stap voor stap
Zorg in het begin voor slechts 1 nieuwe soortfruit of groenten per keer. Het is belangrijk te zien hoe je kind hierop reageet en of er geen allergie optreedt voor bepaalde voedingsstoffen.

Niet alle baby's zullen meteen een hele maaltijd verorberen. Zij hebben nog nood aan een bijvoeding in de vorm van melk. Je kan je baby rustig laten wennen, op zijn eigen tempo.

Partner Content