6x wat je kind leert van puzzelen
De meeste kinderen (en hun ouders!) houden van puzzelen, maar wist je dat het naast gewoon leuk ook heel leerrijk is? Spelenderwijs ontwikkelen ze een aantal vaardigheden die later erg nuttig zullen zijn. Benieuwd? Hier werkt je kindje aan terwijl hij puzzelt!
Motoriek
Puzzelstukjes oppakken, draaien en op de juise manier op de juiste plek leggen is een hele uitdaging voor je kapoen. Hiermee trainen ze spelenderwijs hun fijne motoriek, wat in een later stadium goed van pas komt als ze leren schrijven.
Uiteraard moet de puzzel afgestemd zijn op de leeftijd van je kind. In het begin zijn de puzzelstukken groter en makkelijker hanteerbaar, maar naarmate je kindje ouder wordt kan hij kleinere en fijnere stukjes aan.
Oog-hand coördinatie
Als je kindje puzzelt, zal het verschillende stukjes oppakken en kijken of ze passen en opnieuw wegleggen indien het niet juist blijkt. Intussen ontstaat er in de hersenen een verbinding tussen de handen en de ogen.
Deze drie moeten uiteindelijk samenwerken om de puzzel tot een goed einde te brengen. Oog-handcoördinatie heeft je kindje ook nodig om cijfers en letters te leren lezen en schrijven.
Woordenschat
Woordjes leren door te puzzelen? Tuurlijk! De plaatjes op de puzzel zijn namelijk een leuke manier om samen nieuwe woorden en begrippen te leren kennen. Maak kennis met verschillende dieren, ga op bezoek bij de brandweer of in het ziekenhuis. Wedden dat je kapoen dankzij dit educatieve speelgoed veel nieuwe woordjes leert?
Kleuren en vormen
Ook kleuren en vormen kunnen onderscheiden is belangrijk bij het puzzelen. Om de puzzel te kunnen maken is het belangrijk om te letten op de grootte van de stukken, de vorm en de kleur.
In het begin zijn dit uiteraard simpele vormen in heldere kleuren. Hoe ouder je kind, hoe meer uitdaging ze zoeken in de puzzel. Op een bepaald moment gaat het niet meer om bijvoorbeeld kleur, maar om een detail van een afbeelding die op een klein stukje te zien is.
Concentratie en probleemoplossend denken
Puzzelen is strikt gezien het oplossen van een probleem. Je kind moet ervoor zorgen dat alle stukjes op de juiste plaats liggen. Je kunt er niet op een creatieve manier mee omspringen of vals spelen: het stukje past of niet. Toch is puzzelen alles behalve makkelijk. Je kindje moet zich voldoende kunnen concentreren en geduld hebben.
Gaat het mis, dan probeer je het op een andere manier. Kritisch en probleemoplossend denken zijn de key, al ervaart je kleine rakker dat niet zo natuurlijk. Hij vindt puzzelen gewoon leuk om te doen en bij elke puzzel die hij tot een goed einde brengt, groeit zijn zelfvertrouwen weer.
Samenwerken
Je kunt alleen puzzelen, maar samen met een vriendje in de klas of thuis met mama en papa is nog zoveel leuker! Dan moet je natuurlijk wel leren om samen te werken en elkaar te helpen. Overleggen over hoe jullie het gaan aanpakken bijvoorbeeld of om de taken te verdelen.
Overtuigd? Hier stellen we je de 10 leukste puzzels voor je hartendief voor.
Bronnen: jmouders.nl, heutinkvoorthuis.nl
DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:
- Waarom te veel speelgoed niet goed is voor je kind
- 10x speelgoed dat ‘stiekem’ wiskunde, wetenschap én techniek combineert
- Spelenderwijs leren: Montessori speelgoed voor je kind
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
FOTO:
https://www.gettyimages.nl/detail/foto/family-playing-with-the-new-christmas-gifts-royalty-free-beeld/1182391212?adppopup=true&uiloc=thumbnail_same_series_adp
https://www.gettyimages.nl/detail/foto/training-his-little-mind-royalty-free-beeld/1053475792?adppopup=true