Veilig het water in: zwembandjes, of toch liever wat anders?
Ga je met je kind, dat nog niet kan zwemmen, naar het zwembad of strand? Dan zijn zwem- of drijfhulpmiddelen een must. Zijn de gewone zwembandjes dan altijd de beste oplossing of zijn er betere opties?
Zwemhulpmiddelen: wat zijn de mogelijkheden?
Zwembandjes
Zwembandjes noemen we ook weleens zwemvleugels en zijn veruit de bekendste en populairste oplossing als we met onze kinderen naar het zwembad trekken. Deze bandjes bestaan in de meeste gevallen uit opblaasbare kamers die je om de bovenarm van je kind doet. Ze zorgen ervoor dat je kindje met z’n hoofd boven blijft, maar toch vrij kan bewegen.
Opgelet: Blijf altijd dicht bij je kindje, ook al heeft hij zwembandjes om en laat ze aan als hij even uit het water komt.
Ben je op zoek naar de traditionele zwembandjes, let er dan op dat ze meerdere luchtkamers bevatten. Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar er kan altijd eentje lek raken. Geen fan van de bandjes die je met lucht vult? Dan zijn er ook bandjes van schuimrubber.
Tip: zwembandjes omdoen kan een heuse strijd zijn, zeker met een ongeduldige peuter of kleuter. Het makkelijkst is om op voorhand een luchtkamer op de blazen, het bandje over de arm te schuiven tot helemaal bovenaan en vervolgens pas de tweede luchtkamer op te blazen. Zorg ervoor dat ze niet naar beneden kunnen zakken.
Zwemzitje voor baby’s
Beter bekend als een zwemband met een zitje erin dat stabiel op het water blijft drijven. Let erop dat je een zwemzitje koopt dat geschikt is voor het gewicht van je kindje en dat je er te allen tijde bij blijft. Een dergelijk zitje of babyfloat wordt namelijk beschouwd als speelgoed en niet als reddingsmiddel. Bij sommige modellen bestaat het risico dat ze kantelen en je kindje ondersteboven in het water terechtkomt. Ben je van plan om een zwemzitje aan te schaffen? Kies dan altijd eentje die voldoet aan de EN13138-norm.
Zwemband
Ook een zwemband is eerder speelgoed, dus enkel geschikt voor kinderen die al kunnen zwemmen of daarnaast bijvoorbeeld nog zwembandjes om hebben. De band draag je om je middel, maar mag niet te strak zitten. Je wilt namelijk niet dat je kindje erin vast komt te zitten.
Pakje met drijvers
Dit wordt ook een drijfpakje genoemd en bestaat in verschillende uitvoeringen. Belangrijk is om te weten of het bedoeld is om te leren zwemmen of voor recreatief gebruik. Een pakje met enkel drijvers rond de buik en rug is eigenlijk niets meer dan een zwemgordel met drijvers. Sommige drijfpakjes bevatten ook een drijvende ring rond de hals, wat het meteen een stuk veiliger maakt.
Verder is het belangrijk om de juiste maat te kiezen zodat het pakje steeds mooi past. Vergeet niet dat een dergelijk pakje niet hetzelfde is als een reddingsvest. Blijf steeds bij je kindje!
Handig: de meeste drijfpakjes zijn UV-werend.
Extra tips
- Koop steeds de juiste maat voor je kindje. Laat hem niet even de bandjes of het pakje van grote broer of zus dragen en koop ze niet op de groei.
- Let erop dat er steeds veiligheidsventielen aan de opblaasbare zwemhulpmiddelen zitten.
- Gebruik liefst zwemvleugels en drijfpakjes die voldoen aan de EN13138-norm.
- Opgelet met zwembandjes of andere drijfhulpmiddelen als je met je kindje in zee of een riviertje bent. Als er wind is of stroming, zal je kindje doordat hij blijft drijven, makkelijker meegevoerd worden!
- Doe je kindje nooit een wegwerpluier om in het water in combinatie met een zwemhulpmiddel. Die gaan zich namelijk helemaal volzuigen met water of net lucht vasthouden, waardoor de kans op verdrinken groter wordt. Kies liever voor een zwemluier of laat je kindje zonder luier in het water.
Bronnen: consumentenbond.nl, oudersvannu.nl
NOG MEER WATERPLEZIER:
- Staycation met kinderen: in deze natuurlijke wateren mag je zwemmen
- Leren zwemmen wordt nu nog leuker!
- Ik ga zwemmen met mijn baby en neem mee …
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!