Binnenkort cadeautjes? Dit is waarom inclusief speelgoed zo belangrijk is.
Samen met LEGO Haal jij de doos LEGO uit de kast voor je (klein)dochter? Te weinig, volgens een onderzoek van LEGO Groep. Met een nieuwe campagne wil LEGO genderstereotypen doorbreken, en meisjes die hun eigen wereld (her)bouwen empoweren. Meisjes zoals Hajni (12), Josephine (11) en Elena (8). [sm-rambla-embed][VWVIDEO_AKKoqj][/sm-rambla-embed] Een wetenschapper of ingenieur? Dat is een man. Dansen op woensdag? Dat is voor meisjes. En LEGO? Is dat niet voor jongens? Ja, als het over gender gaat, zijn er nog veel stereotypen te bespeuren. Onderzoek van LEGO Groep en Geena Davis Institute on Gender in Media toont aan dat meisjes met een open blik naar de wereld kijken, maar dat ze weinig support krijgen om hier komaf mee te maken, van de maatschappij, maar ook van hun ouders.
Meisjes met grote dromen
Wie thuis wél met LEGO speelt, zijn Hajni, Josephine en Elena. Ze bouwen, coderen, ontwerpen en dromen van een toekomst waarin ze iets kunnen betekenen. Elena wil uitvinder worden en “een machine ontwerpen waardoor mensen niet meer kunnen sterven”. Josephine maakte op haar zesde al hele constructies met LEGO en “wil de gebouwen van de toekomst minder saai en grijs maken”. Hajni is zot van ruimtevaart en kijkt het liefst naar filmpjes van Nasa die raketten de ruimte instuurt. “Ruimtevaart is cool, toch?”
Meer meisjes in de wetenschap
Inspirerende meisjes dus, die bouwen aan hun eigen (droom)wereld en out of the box durven denken. Meisjes die ook LEGO wil empoweren, met een nieuwe ‘Ready for Girls’ campagne en een samenwerking met ambassadrice Angelique Van Ombergen, die als ESA-wetenschapper baanbrekend werk verricht en zo een lans breekt voor genderstereotypen. “Een merk als LEGO speelt ongetwijfeld een belangrijke rol in het doorbreken van de eeuwenoude clichés rond meisjes en jongens. Een van mijn persoonlijke drijfveren is om meer meisjes in de wetenschap te krijgen. Ik ben dan ook zeer blij dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA vorig jaar op zoek ging naar een nieuw astronautenteam en deze wou uitbreiden met veel vrouwelijke leden”, vertelt ze.
De wereld herbouwen
Meer dan ooit focust LEGO op de waarde van inclusief speelgoed. Samen met de beloftevolle ESA-wetenschapper bouwt LEGO mee aan een wereld waar elk kind zijn of haar talent kan ontplooien. Een wereld waarin kinderen grenzeloos kunnen spelen, bouwen en dromen. “Mijn kamer staat vol LEGO”, lacht Hajni. “Op mijn ruiten hangen wat ponystickers van toen ik klein was, maar voor de rest heb ik niet echt een meisjeskamer.” Thinking outside the LEGO box? Dat moet je Hajni, Josephine en Elena geen twee keer vragen. Benieuwd hoe de LEGO creaties van de drie powergirls eruit zien?