Rekenen en taal? Zo leer je je kinderen ook ‘simpelweg’ gelukkig zijn
In betere tijden trekt Merijn Ruis heel Nederland rond om kinderen op school een lesje in ‘geluk’ te geven. Nu dat voorlopig niet meer kan – maar het wel méér dan ooit nodig lijkt- zette Merijn zijn lessen om in een simpele handleiding. Op die manier kun je er als ouder zelf mee aan de slag. Wat je daarvoor nodig hebt? Een groot wit blad papier, een beetje tijd én een portie plezier in het leven!
Preteaching én telewerken: geen sinecure
Behoor jij niet tot die gelukkige categorie van ouders met kinderen in het éérste, tweede of zesde leerjaar? Helaas, dan ben jij voorlopig gedoemd om de rol van hulpjuf of -meester nog eventjes vol te houden. Lukt het echter eens een dagje niet om alle lessen van je kroost met jouw deadlines en zoommeetings te combineren, panikeer dan vooral niet.
Kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel bevestigt dat: “Ook scholen en leerkrachten beseffen maar al te goed dat deze situatie voor veel ouders geen evidentie is. Lukt het niet altijd om de gewenste doelen te behalen, wees dan ook niet te streng voor jezelf. Bovendien: je kinderen en ook de school zijn zeer veerkrachtig. Mocht je kind al een achterstand oplopen, dan kan die, ééns terug op school, zeker ook weer ingehaald worden.”
Reken en taal, maar wat met ‘gelukkig zijn’?
In plaats van je in deze bijzonder lastige periode enkel vast te bijten in netelige spellingkwesties en maaltafels, kan het een goed idee zijn om ook eens te focussen op andere vaardigheden. Dingen die je kind in het reguliere onderwijs meestal niet meteen aangeleerd krijgt, maar die – zéker in tijden van corona-quarantaine – geen overbodige luxe zijn. Zoals: leren om gewoonweg gelukkig te zijn en wat positiever in het leven te staan.
Wie dat alvast een prima idee lijkt te vinden, is Merijn Ruis, oprichter van ‘lessen in geluk’ en #100happyhabits. In tijden van niet-corona-quarantaine trekt hij met zijn programma de Nederlandse scholen rond om kinderen te leren hoe ze hun brein al van jongs af aan kunnen trainen om wat positiever – en dus gelukkiger – in het leven te staan. Een vaardigheid die kinderen – en ook hun ouders trouwens – in deze stresserende en ongewone tijden des te meer kunnen gebruiken.
Zelfvertrouwen, empathie en dankbaarheid
“In het onderwijs wordt er erg hard gefocust op kennisoverdracht: we proberen onze kinderen zoveel mogelijk nuttige informatie in het hoofd te stoppen – hoe ze correct kunnen schrijven, hoe ze de wetten van de fysica doorgronden en hoe ze rekenkundige vraagstukken moeten oplossen – in de hoop dat ze zo goed mogelijk kunnen meedraaien in onze kennismaatschappij.
Dat is goed, maar daardoor verliezen we wel een heel aantal andere vaardigheden uit het oog, die ook belangrijk zijn in het dagelijks leven.”
Dé vaardigheden om gelukkig te zijn:
Over welke vaardigheden het dan zoal gaat?
Merijn: “Van de volgende dingen is wetenschappelijk bewezen dat ze je gelukkiger maken:
- Dankbaarheid: dankbaar in het leven staan, je focussen op de dingen die goed gaan in je leven in plaats van je gedachten altijd te laten uitlopen naar die dingen die niet goed gaan of die je nog niet hebt.
- Positiviteit: met een optimistische bril naar het leven en de wereld kijken. Het glas is halfvol.
- Fijne relaties met anderen: en ook dat kun je leren. Openstaan voor anderen, écht luisteren naar wat anderen te vertellen hebben, je kwetsbaar tonen, empathisch kunnen zijn.
- Geven/vriendelijk zijn: niet alleen complimentjes krijgen, maar er ook een paar géven aan andere mensen, dat maakt erg gelukkig. Echt verbinding met die persoon – of dat andere kind – maken, geeft ook onszelf oprecht een fijn gevoel vanbinnen.
- In de flow zitten: vinden wat je écht graag doet en daardoor helemaal op kunnen gaan in een taak.
- Meditatie/yoga/ mindfulness
- Beweging/sport/gezond eten
- Weten waar je goed in bent: wie zijn eigen talenten duidelijk heeft, en weet waar zijn kracht of sterktes liggen, zal die niet alleen veel beter kunnen inzetten, maar zal zich ook beter voelen. Bovendien zorgt ‘weten wat je kunt’ ook voor meer zelfvertrouwen, wat je ook weer gelukkiger maakt.”
Geluk in de woonkamer: dat doe je zo
Gelukkig zijn, dat kun je leren. Hoe? Speciaal om ouders en kinderen daarbij te helpen, stelde Merijn met ‘Geluk in de woonkamer’ een handige handleiding op met oefeningen die je perfect thuis met je kinderen kunt doen.
1. Les één: Wat is geluk?
Een leuke oefening om mee te beginnen? Probeer je kinderen een zicht te geven op wat geluk precies is. Stel je kinderen de vraag: “Wat is geluk? Wat betekent gelukkig zijn voor jou?“. Zijn die vragen een beetje te vaag voor je jonge kinderen, maak ze dan wat concreter. Vraag bijvoorbeeld:
- Zou je later graag rijk worden?
- Zou je graag beroemd worden?
- Denk je dat je pas gelukkig bent als je rijk en beroemd bent?
Meestal weten kinderen zelf wel dat je die dingen niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Denken je kinderen nog van wel, dan kun je bijvoorbeeld uitleggen dat er ook mensen bestaan die erg rijk en beroemd zijn, maar die net heel erg ongelukkig zijn.
Geluk is… je tevreden voelen
Probeer na die eerste intro uit te leggen wat de eigenlijke betekenis van geluk is: ‘Geluk is een gevoel van betekenis en tevredenheid over je leven in het geheel.’ Leg je kinderen daarbij ook zeker uit dat ‘gelukkig zijn’ niet betekent dat je je ook de hele tijd ’top’ moet voelen, maar dat je af en toe verdrietig voelen en zelfs een beetje ongelukkig zijn ook bij het leven horen.
Zeg bijvoorbeeld: ‘Met gelukkig zijn bedoel ik niet dat je altijd supervrolijk moet zijn. Het is helemaal niet erg om je af en toe onzeker of verdrietig te voelen. Dat is iedereen weleens.’
Meditatie, vrienden maken en lief zijn
Maak je kinderen eventueel ook al bekend met de gewoontes én vaardigheden die er (volgens de wetenschap) voor zorgen dat mensen zich gelukkig voelen: vertel over dankbaarheid, zelfvertrouwen, vriendelijk zijn voor anderen, leuke relaties hebben met leeftijdsgenootjes en andere mensen, over het nut van sporten en gezond eten en laat eventueel ook al eens iets vallen over mindfulness en meditatie.
In de oefeningen die volgen op deze eerste introductie, zullen al die vaardigheden stuk voor stuk opnieuw aan bod komen en uitgelicht worden: in de vorm van leuke spelletjes en korte activiteiten zullen jij en je leren om je al die ‘goede gewoontes’ wat meer eigen te maken en er door de oefening zelf meestal ook al een paar eerste positieve effecten van te ervaren.
2. Les twéé: leer iets nieuws
Omdat veel mensen zich door de lastige situatie net een beetje ‘ongelukkiger’ gaan voelen dan normaal, geeft Merijn een aantal praktische tips die je op relatief korte termijn een beetje blij kunnen maken. Eén van die dingen? Leer eens iets nieuws!
“Uit een onderzoek bij duizend mensen blijkt dat ze blij worden van iets nieuws te leren. Waarschijnlijk omdat dat ons het gevoel geeft dat we die dag echt iets bereikt hebben. Een gevoel dat bij veel mensen in deze quarantainetijd misschien een beetje zoek is geraakt.”
Blokfluit spelen of Chinese kinderliedjes
Wat je dan precies moet leren? “Dat kan van alles zijn: van trekzak of blokfluit leren spelen, tot een Chinees kinderliedje leren zingen. Wat je jezelf aanleert maakt eigenlijk niet uit. Als je er maar plezier in hebt, en het haalbaar is om het op een paar uur tijd onder de knie te krijgen.”
De twee vrienden doen het alvast zelf even voor:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zelf een lesje geluk leren?
Ook zin gekregen om je kinderen – en jezelf – een lesje in geluk te leren? Dan kun je hier gratis en voor niks de hele workshop downloaden: alle leuke oefeningen, begeleidende uitleg en tussenstappen incluis! Meer weten over oprichter en professioneel lesgever in geluk Merijn zelf en zijn andere projecten? Dan kan je altijd een kijkje nemen op zijn persoonlijke website. Have a happy one!
Meer lezen over preteaching en telewerken met kinderen:
- Preteaching: 7x tips voor ouders om het goed aan te pakken
- Corona-ouderschapsverlof: alles op een rijtje
- Rust in tijden van corona: zo maak je het weer stil in je hoofd
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!