Dit was het Groeipakket in 2022: steeds meer kinderen met een sociale of zorgtoeslag
Het agentschap Opgroeien maakt zijn jaarcijfers voor 2022 bekend. Het aantal kinderen met een Groeipakket neemt toe, net als het aantal kinderen met een sociale toeslag. Vooral bij de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte is de stijging groot.
Bestrijding van armoede
Elk kind in Vlaanderen heeft vanaf de geboorte tot het afstudeert (max. tot 25 jaar) recht op het Groeipakket, dat uitbetaald wordt door een van de vijf uitbetalers (Fons, Infino, Kidslife, MyFamily en Parentia). Dat zijn in totaal 1,6 miljoen kinderen uit meer dan 915.611 gezinnen.
In totaal werd in 2022 4,2 miljard euro besteed aan het Groeipakket. In dat ‘pakket’ zit, voor wie het nodig heeft, ook een sociale en/of schooltoelage. Een half miljard euro ging naar die toelages, ter bestrijding van kinderarmoede.
“Deze toeslagen zijn cruciaal in de bestrijding van armoede. Het bereik van de sociale toeslag vergroot jaar na jaar. We nemen ook maatregelen om de zorgtoeslag sneller uit te betalen. Die wierpen in 2022 hun eerste vruchten af”, stelt Hilde Crevits, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (CD&V).
Groeipakket op lokaal niveau
“Opgroeien maakte in 2022 prioriteit van het doorgeven van informatie aan lokale besturen. Zo kunnen lokale besturen eenvoudiger actief werk maken van hun eigen sociaal beleid. Ze moeten niet meer elk apart tijd en middelen investeren in het verzamelen van gegevens. Gezinnen krijgen bovendien automatisch waar ze recht op hebben”, aldus Leo Van Loo van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket.
Snelste stijging bij zorgtoeslag specifieke ondersteuningsbehoefte
“Het Groeipakket is een basisvoorziening voor een geïntegreerd gezinsbeleid”, vertelt Bruno Vanobbergen van Opgroeien. “Het afgelopen jaar zetten we sterk in op de rechten van kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte en hun gezin. Met extra mensen om de zorgtoeslag te evaueren willen we hen sneller de financiële steun geven waar ze recht op hebben. Dat werpt zijn vruchten af: meer evaluaties en vooral meer kinderen die een zorgtoeslag krijgen.”
De meest opvallende cijfers in het Groeipakket
- 1.627.599 kinderen kregen eind 2022 een basisbedrag, een toename met 0,8%
- 24,2 % (394.470 kinderen) van de kinderen heeft recht op een maandelijkse sociale toeslag, bedoeld om gezinnen met een beperkt inkomen extra te ondersteunen.
- Het aandeel van de kinderen met recht op de sociale toeslag ligt het hoogst in Antwerpen (45,9 %), gevolgd door Ronse (42,9 %) en Oostende (40,6 %).
- 43.770 kinderen (2,7 % van alle kinderen met een Groeipakket) kreeg een zorgtoeslag specifieke ondersteuningsbehoefte. Dat is een toename met 11,5 %.
- Het aantal kinderen met een schooltoelage daalde licht. Het ging om 486.000 kinderen (-0,9 %).
Ook zeker lezen:
- Kristel Verbeke: “Mama’s in kansarmoede voelen zich voor het eerst gehoord dankzij De Warmste Week”
- Mijn verhaal: Heidi groeide op in kansarmoede
- Uit armoede geraken: bij deze diensten kun je terecht voor hulp
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!