“Mijn kindje wil na de verhuis niet in zijn nieuwe kamer slapen. Wat nu?”
Verhuizen heeft een grote impact op kinderen. Ze moeten gewoon worden aan die nieuwe plek, maar ook aan hun nieuwe kamer. Maar wat als je kindje niet in zijn of haar nieuwe kamer wilt slapen? Kinderslaapcoach Karen Claes deelt haar beste tips.
Een verhuis is een grote verandering en een spannende gebeurtenis voor je kindje. Het is heel normaal dat dit een impact kan hebben op de slaap. Moeilijker inslapen bijvoorbeeld, maar ook vaker wakker worden ’s nachts of bij jou in bed willen slapen.
Verhuis en nieuwe kamer: tips om het vlot te laten verlopen
Een goede voorbereiding
Karen Claes: “Jonge kinderen hebben nog geen tijdsbesef. Vertel ze dus beter niet té vroeg over de verhuis, want dat kan voor extra stress zorgen. Zodra je zekerheid hebt waar je naartoe zal verhuizen, kun je je kindje erbij betrekken door erover te vertellen, de verhuisdatum visueel te maken op de kalender, je kindje mee te nemen op bezoek in de nieuwe woonst en misschien zelfs te laten helpen bij de voorbereidingen.
Ook bij jonge baby’s is het belangrijk dat je erover vertelt en hen erbij betrekt. Ze voelen immers dat er van alles aan de hand is, maar kunnen dit totaal niet plaatsen. Kinderen begrijpen al heel veel, maak hier dus zeker tijd voor.”
Tip: Breng ook eens een bezoekje aan de bib. Er bestaan heel wat leuke boekjes voor jonge kinderen om ze voor te bereiden op een verhuis.
Niet te veel verandering in een keer
“Een verhuis betekent niet alleen een nieuwe (slaap)omgeving, maar soms ook verandering van crèche, school, vriendjes, en nog zoveel meer. Het is vaak ook een moment dat gebruikt wordt om de overgang te maken naar bijvoorbeeld een groter bed of het weglaten van het tutje. Voor de meeste kinderen is dit niet het ideale moment om er nog een extra verandering bij te nemen. Hou dus bij voorkeur dezelfde meubelen en textiel, zeker voor baby’s en peuters tussen 0 en 2 jaar. Voor hen kan de herkenbare geur van hun bedje namelijk helpen om een vertrouwd gevoel te creëren. Nog eventjes in de lakentjes of slaapzak slapen waarin je kindje voor de verhuis sliep, is dus zeker een goed idee!
Verandering zal er sowieso altijd zijn. Vanaf de kleuterleeftijd kun je je kindje betrekken bij die veranderingen. Laat hen bijvoorbeeld de kleur van de kamer of de gordijnen kiezen of neem hen mee naar de winkel voor een nieuwe lamp.”
Oude bedtijdritueel in het nieuwe huis en de nieuwe kamer
“Het helpt om het bedtijdritueel hetzelfde te houden als voordien zodat alle dingen die daarin gebeuren (zoals bijvoorbeeld het badje, de pyjama, tandjes poetsen, pamper verversen of op het potje gaan, boekje lezen, liedje zingen, enz.) herkenbaar blijven voor je kindje. Een voorspelbaar bedtijdritueel zorgt voor rust; maak hier dus zeker elke avond tijd voor.”
Een nieuwe kamer die rust uitstraalt
“Dat verhuisdozen niet in één dag uitgepakt geraken is niet erg, maar stapel ze liever niet op in de kamer van je kindje. Het helpt om vanaf dag één een gezellige kamer te hebben die rust uitstraalt. Een stapel verhuisdozen of speelgoed dat nog een plekje moet vinden, draagt daar niet aan bij. Zorg ervoor dat bij een verhuis de kinderkamer prioriteit is en voorzie enkele vertrouwde spulletjes in de kamer zoals een lampje, knuffels of een lijst aan de muur.
Laat je kindje ook overdag eens iets leuks doen in de kamer, zoals bijvoorbeeld samen een boekje lezen of een puzzel maken. Zo ervaart het dat de nieuwe kamer best wel een leuke plek is en is er tijd om de nieuwe kamer te leren kennen, los van slaapmomenten.”
Strijd vermijden
“Vlot gaan slapen kan alleen als je kindje zich veilig voelt. Probeer dan ook te vermijden dat het slapengaan een strijd wordt, of dat er straffen of dreigementen worden gekoppeld aan al dan niet goed gaan slapen. Dat zal het onveilige gevoel alleen maar vergroten én ervoor zorgen dat het inslapen moeilijker wordt.”
Wat als het toch misloopt?
Als je alles volgens het boekje hebt gedaan en je kindje wil toch niet in zijn of haar bedje slapen, hoe reageer je dan?
- Maak tijd om te luisteren naar je kindje en laat emoties er zijn. Als je kindje de oude kamer mist, de nieuwe (nog) niet zo leuk vindt of er bang is, veeg dat dan niet zomaar van tafel maar vertel dat het heel normaal is dat je kindje zich zo voelt. Ook voor jou als ouder is zo’n verhuis spannend, zeg gerust dat het voor jou ook wennen is om in de nieuwe kamer en het nieuwe huis te slapen en dat het wat tijd nodig heeft.
- Blijf rustig, een kalme ouder is besmettelijk!
- Grenzen brengen duidelijkheid en rust. Het kan heel verleidelijk zijn om mee te gaan in wat je kindje het liefste wil, zeker als je zelf moe bent na zo’n hele verhuis. Het helpt om, wanneer je iets toelaat of anders doet dan voordien, er bij stil te staan of je dit ook wilt installeren op langere termijn. Stel dat je je kindje bij jou in bed neemt, terwijl je dit eigenlijk helemaal niet wilt, is het beter om daar vanaf dag één duidelijk in te zijn. Dat betekent niet dat je je kind aan zijn of haar lot overlaat, er zijn heel veel andere manieren om rust te brengen en samen te zorgen dat het slapen stap voor stap vertrouwd zal voelen in de nieuwe kamer. Duidelijke grenzen helpen daar zeker ook bij. Als je kindje weet wat er wel en niet kan en je bent hier consistent in, zal je merken dat je kindje dit ook sneller zal aanvaarden. Grenzen aftasten hoort bij gezonde en normale ontwikkeling van kinderen, dus dat kun je natuurlijk niet vermijden.
- Het is oké om je kindje te troosten en meer nabijheid te bieden als dat nodig is. Je hoeft je kindje niet eerst tien minuten in paniek te laten huilen voordat je gaat troosten. Als je merkt dat je kindje angstig of paniekerig is bij het slapengaan, kijk dan wat je kunt doen zodat je kindje zich gerustgesteld voelt. Voor sommige kindjes is het voldoende als je nog even in de badkamer ligt te rommelen of na vijf minuutjes nog eens komt kijken. Anderen zullen het in het begin nodig hebben dat je in de kamer blijft tot ze slapen. Zodra de vertrouwdheid met de nieuwe kamer begint te komen, kun je die nabijheid in kleine stapjes weer afbouwen.
- Het kan ook zijn dat het slapen in de nieuwe kamer in het begin geen probleem is, maar het moeilijker begint te worden zodra je kindje begint te beseffen dat het iets blijvends is. Ook dan kun je gerust nog op bovenstaande tips terugvallen.
Meer slaaptips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!