image: iStock

Zo bak je zelf de lekkerste kerstkoekjes

Niets leuker dan met je kinderen de keuken induiken en samen kerstkoekjes bakken. Wij vonden alvast enkele gemakkelijke receptjes bij onze collega’s van Libelle Lekker.

Haal de kerstsfeer in huis met deze heerlijke kerstkoekjes

Bij Kerstmis horen lekkere kerstkoekjes. Je kunt ze in de boom hangen of meteen zelf opeten, dat is natuurlijk het leukst! Laat je alvast inspireren door deze recepten:

Rudolf koekjes

Ingrediënten (25 stuks):

  • 225 g boter 
  • 175 g suiker 
  • 1 ei
  • 300 g zelfrijzende bloem 
  • 150 g pure chocolade  
  • snoepjes (bv. rode smarties)

Bereiding basisdeeg:

  1. Roer de boter romig met de suiker. Voeg er het ei en de bloem aan toe. Meng alles en kneed het deeg tot een bal. Wikkel in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er ronde koekjes uit. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bak de koekjes 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

Afwerking:

Smelt 150 g donkere chocolade au bain-marie. Teken met de chocolade een gewei en twee ogen op de afgekoelde koekjes. Plak met chocolade een rood snoepje als neus op elk koekje. Laat opstijven.

Peperkoeken mannetjes

Ingrediënten (20 stuks):

  • 300 g bloem
  • 115 g boter
  • 160 g bruine suiker
  • 160 g siroop (pannenkoekensiroop)
  • 1 ei
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • snuifje zout
  • Optioneel: suikerdecoratie (suikerstokken, suikerglazuur en leuke lintjes)

Bereiding:

  1. Meng de boter, suiker en suikersiroop tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en meng goed.
  2. Meng in een andere kom de bloem, het gemberpoeder, kaneelpoeder, nootmuskaat en het zout alvast door elkaar. Dit voeg je in delen toe aan de andere mengeling. Meng alles goed door. Schep het deeg in plastic folie en laat het minimum 4 uur opstijven in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 160°C. Rol het deeg uit met wat bloem en steek de gingerbread vormpjes uit. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier. Steek eventueel een rechthoekje uit in het midden indien je de suikerstokjes eraan vast wil maken. Bak de koekjes 15 minuten in de oven. Laat afkoelen.
  4. Teken leuke gezichtjes op de koekjes met behulp van het suikerglazuur en een spuitzak. Steek het lintje door het gaatje en maak de suikerstokjes vast aan de koekjes. Heel leuk om cadeau te geven!

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan zeker ook deze recepten voor kerstkoekjes van Libelle Lekker!

Meer kerstplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."