© Getty Images

6x superleuk knutselen voor Sinterklaas met kleuters

Door Celine Werner

Sinterklaas is in aantocht, en wat is er nou leuker dan samen met kleuters gezellig knutselen voor dit fijne kinderfeest? Hier zijn 6 ontzettend leuke knutselideeën die zowel eenvoudig als creatief zijn, perfect voor kleintjes die vol verwachting uitkijken naar de komst van de goedheiligman!

6x knutselen voor Sinterklaas

Laat je inspireren door deze 6 leuke ideetjes, en neem daarna zeker ook een kijkje op onze algemene knutselpagina!

1. Maak een mijter met je kapoen

Laat de kleuters hun eigen Sinterklaas-mijter knutselen. Gebruik rood en geel papier en laat ze de mijter versieren met glitter, stickers en watjes. Een leuke activiteit die ze met trots kunnen dragen.

2. Pietenmutsenpret

Pietenmutsen maken is altijd een hit. Gebruik daarvoor crêpepapier en versier de mutsen met vrolijk gekleurde veertjes, linten en glitters. Een feestelijke toevoeging aan het knutselarsenaal van die kleine kapoenen.

3. Een grappige en interactieve creatie

Maak samen met de kleintjes schattige Pieten van gekleurd papier en plak deze op toiletrolletjes. Bouw vervolgens een kartonnen schoorsteen waar de Pieten in kunnen ‘klimmen’.

4. Een verlanglijstje

Geef kleuters de kans om hun eigen verlanglijstje te maken voor Sinterklaas. Laat ze een grote zak knutselen van papier waar ze hun favoriete cadeautjes op mogen kleven.

5. Een stoomboot bouwen

Gebruik een schoen of eierdoos als basis en laat kleuters hun eigen stoomboot bouwen. Ze kunnen de doos versieren, poppetjes van Sinterklaas en Pieten toevoegen en misschien zelfs een ‘cadeautjes’-compartiment maken. Een knutselavontuur op volle zee!

https://www.pinterest.com/pin/783274560231566513/

6. Handafdrukken

Laat kleuters hun handen in verschillende kleuren verven en afdrukken maken op papier. Voeg gezichtjes toe om er een vrolijke Sinterklaas van te maken.

Knutseltips voor de ouders

  • Veilige materialen: Zorg ervoor dat de gebruikte knutselmaterialen veilig zijn voor kleuters. Vermijd scherpe voorwerpen of kleine onderdelen die ingeslikt kunnen worden. Kies voor kindvriendelijke lijm en verf.
  • Beschermende ondergrond: Leg een oude krant of tafelkleed neer om oppervlakken te beschermen tegen verf en lijm. Dat maakt het opruimen achteraf een stuk eenvoudiger.
  • Aanpassen aan de leeftijd van je kind: Pas de complexiteit van de knutselactiviteit aan op basis van de leeftijd en vaardigheden van het kind. Eenvoudige knutselprojecten zijn vaak het meest geschikt voor kleuters.
  • Creatieve vrijheid: Moedig creativiteit aan door kinderen vrijheid te geven bij het versieren en samenstellen van hun knutselwerk. Het gaat om het plezier van het creëren, niet om perfectie.
  • Samenwerken: Knutselen is een geweldige kans om samen te werken. Werk samen met je kleuter aan een gezamenlijk project, of betrek meerdere kinderen in een knutselactiviteit voor nog meer plezier.
  • Recycleer materialen: Gebruik gerecyclede materialen voor knutselprojecten. Oude kranten, lege eierdozen, en restjes stof kunnen worden omgetoverd tot leuke Sinterklaascreaties.
  • Geduld is belangrijk: Toon geduld tijdens het knutselproces. Laat kinderen hun eigen tempo bepalen en help wanneer dat nodig is, maar moedig ze ook aan om zelfstandig te werken.
  • Organiseer de knutselplek: Organiseer een speciale knutselplek met alle benodigde materialen binnen handbereik. Dat maakt het voor kleuters makkelijker om zelfstandig aan de slag te gaan.

Heb je deze artikels al ontdekt?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content