Leuke tip: een vriendenboek voor je kind

Door Celine Werner

De kans is groot dat je als kind een vriendenboek had en dat je de exemplaren van jouw vriendjes mocht invullen. Maar ook vandaag zijn ze nog steeds populair. Het creëert tenslotte een tastbaar aandenken aan een bijzondere tijd. Wij geven jou alvast meer info over dit toffe hebbeding, en we voegden er ook een shopping-lijst aan toe. Veel schrijf- en/of tekenplezier!

Vanaf welke leeftijd geef je je kleintje een vriendenboek?

Dat hangt eigenlijk van kind tot kind af. De ene kleuter is er al volledig klaar voor, terwijl het andere kindje er pas enthousiast over wordt rond de leeftijd van zes jaar (of ouder). De kleinere kindjes kunnen uiteraard nog niet schrijven, maar met wat hulp van mama of papa, of een mooie tekening kunnen ze zonder probleem de boodschap overbrengen. En het mooie aan kleuters is dat ze bijzondere antwoorden geven; ze verzinnen grappige beroepen of boodschappen en fantaseren er graag op los. En dat is net fijn als je het vriendenboekje jaren later nog eens bovenhaalt.

Let wel: hoe jonger ze zijn, hoe groter de kans dat ze het boekje verliezen. Als ouder moet je daar dan iets alerter voor zijn.

Zo geraak je het vriendenboekje niet kwijt

Soms volstaat het om een oproepje te plaatsen in de groepschat van de ouders bijvoorbeeld. Maar er zijn nog andere dingen die je kunt doen:

  • Stel samen met je kind een lijst op van vrienden die het boekje mogen invullen, waarvan je de volgorde zo goed mogelijk probeert te respecteren.
  • Spreek met de andere ouders onderling af dat je elkaar inseint.
  • Schakel de hulp van de juf of meester in om het vriendenboekje op te sporen als het kwijt is.
  • Heb je een vergeetachtige chaotische kleuter? Dan is een online vriendenboekje misschien wel dé oplossing. Er bestaan de dag vandaag namelijk tal van vriendenboeken-apps en online platforms. Al voelt dit wel een pak minder persoonlijk aan.

Hoe werkt een vriendenboek?

Idealiter geef je het vriendenboek van het kameraadje na één tot maximaal drie dagen terug. Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om een deadline van één dag te respecteren door samenloop van omstandigheden: de inkt die net op is wanneer je een pasfoto van je kindje wil printen, een zieke zoon of dochter, enz.

Een klein beetje marge mag dus wel, maar laat hem uiteraard geen volledige week op tafel liggen. Eens klaar kan hij naar een ander vriendje, en voor je het weet staat het vriendenboekje vol creatieve schrijfsels en zelfgemaakte illustraties.

Enkele vragen waaraan je kindje zich mag verwachten

  • Wat is jouw lievelingsdier?
  • Wat is jouw hobby?
  • Dit wil ik later graag doen:
  • Je bent heel goed in:
  • Welke kleur past bij jou?

Voeg daar nog een leuke foto en tekening aan toe en dan ben je hélemaal klaar!

De populairste vriendenboeken

De educatieve waarde van vriendenboekjes valt niet te onderschatten, want het helpt de schrijfvaardigheid van je kinderen te verbeteren en bovendien is het dé manier om sociale vaardigheden en creativiteit te stimuleren, en om vriendschappen te koesteren. Dit zijn alvast de populairste vriendenboeken:

€ 11,99  –  De Kinderplaneet

Camille vriendenboek

€ 14,95  –  Bol.com

Frozen vriendenboek

€ 14,95  –  Bol.com

Paw Patrol vriendenboek

€ 14,95  –  Petite Madame

‘Ik hou van Kawaii’ vriendenboek

€ 9,95  –  Lobbes

Jungle Safari vriendenboek

Zeker ook lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content