Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor streptokokkeninfecties bij jonge kinderen
Nadat in Groot-Brittannië zes kinderen overleden aan een invasieve groep-A-streptokokkeninfectie, manen de Wereldgezondheidsorganisatie en ECDC, de Europese gezondheidsautoriteit, aan tot waakzaamheid. Zij zien ook in Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje en Zweden een toenemend aantal ernstige streptokokkeninfecties bij (jonge) kinderen in 2022.
Wat zijn streptokokkeninfecties?
Streptokokkeninfecties worden veroorzaakt door een streptokokkenbacterie, waarvan er veel varianten bestaan. Binnen de Groep-A kan de bacterie voor mildere en zwaardere infecties lijden. De niet-invasieve ziektebeelden zijn bijvoorbeeld krentenbaard, roodvonk of keelontsteking. Meestal zijn die goed behandelbaar met antibiotica.
In deze recente gevallen ging het om zeldzame, invasieve streptokokkeninfecties groep A (bekend als iGAS) met ernstige klachten en complicaties. Die groep infecties kan onder andere longontsteking, hersenvliesontsteking en wondroos veroorzaken en bleek in deze gevallen dus voor ernstige ziektebeelden te zorgen.
Geen nieuwe variant
Volgens WHO-experten wordt de toename niet veroorzaakt door een nieuwe variant binnen de A-groep of door antibioticaresistentie.
Het zou eerder een inhaaleffect zijn na de coronapandemie, waarin jonge kinderen (en volwassenen) veel minder vaak ziek werden door de beperkte contacten. In combinatie met andere virussen die meer in omloop zijn, verergert het ziektebeeld nu bij de jonge patiëntjes onder de tien jaar.
In Groot-Brittannië en Frankrijk ziet men nu een veel hoger aantal ernstige infecties dan in dezelfde periode voor de pandemie.
WHO-experten spreken momenteel nog niet van een groot risico voor de brede bevolking; geen nieuwe pandemie dus. Maar ze raden alle Europese landen wel aan om de verdere ontwikkeling goed in de gaten te houden. “Landen zouden hun waakzaamheid moeten vergroten, vooral wanneer respiratoire virussen wijdverspreid zijn onder kinderen”, aldus Hans Kluge, WHO-directeur voor Europa.
Ook interessant:
- RSV: hoe herken je het en wanneer moet je naar het ziekenhuis? Alle vragen beantwoord
- Baby verkouden? De do’s en don’ts
- Oorontsteking bij je kind: wat nu?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!