RSV: hoe herken je het en wanneer moet je naar het ziekenhuis? Alle vragen beantwoord
Ziekenhuizen zien een sterke toename van het aantal ingenomen bedjes op de kinderafdeling. De grote boosdoener? RSV of bronchiolitis. Maar wat is dat nu precies? Wanneer moet ik met mijn kindje naar het ziekenhuis? En kan ik nu nog naar het familiefeest van oma? Al je vragen over RSV beantwoord.
Wat is RSV?
RSV (respiratoir syncytieel virus) is een zeer besmettelijk virus dat de luchtwegen infecteert. Het begint als een gewone verkoudheid, maar veroorzaakt een ontsteking van de fijne luchtwegen en is vaak de oorzaak van een gewone verkoudheid. Voor kleine kinderen kan het zeer gevaarlijk zijn.
Wat zijn de symptomen?
Bij de meeste gezonde kinderen zijn de symptomen van RSV dezelfde als die van een gewone verkoudheid: een loopneus, hoesten en soms een beetje koorts. Vaak gaat de RSV-infectie vanzelf over na 3 tot 7 dagen. Veel kinderen raken zonder kleerscheuren van RSV af.
Wanneer is een ziekenhuisopname nodig?
Toch kan zo’n RSV-infectie leiden tot een ziekenhuisopname. Vaak treedt er al een verergering op na 24 uur: een moeilijke of snelle ademhaling, een piepend geluid bij de ademhaling, onrustig en snel geïrriteerd zijn en weinig of geen eetlust en minder plassen, zijn redenen om meteen naar de dokter te gaan.
Hoe weet ik of mijn baby of kind gevaar loopt?
Vooral voor kleine baby’s (jonger dan 3 maanden) kan RSV gevaarlijk zijn. Daarnaast lopen kinderen met hartproblemen en te vroeg geboren kinderen meer risico op een ziekenhuisopname bij RSV. De huis- of kinderarts onderzoekt je kind en verwijst door indien nodig. In sommige gevallen komen kinderen op de afdeling ‘Intensieve Zorgen’ terecht.
Hoe wordt RSV behandeld?
Er is geen medicatie tegen RSV. “Kinderen worden wel ondersteund om te vechten tegen het virus”, legt kinderpneumoloog Julie Willekens (UZ Gent) uit in Het Nieuwsblad. “Wat de dokters wel doen, is ondersteuning bieden: koortswerende middelen toedienen, de neus spoelen, een aerosol gebruiken, voeding in kleinere hoeveelheden geven, … Bij ernstige symptomen kan het nodig zijn om zuurstof toe te dienen of sondevoeding te geven.” Verder geeft ze nog aan dat wetenschappers zoeken naar genezende medicatie.
Hoe kan ik de symptomen verzachten indien er geen ziekenhuisopname nodig is?
Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen:
- De neus regelmatig spoelen met fysiologisch water (zout water).
- Bij koorts boven 38,5°C kun je paracetamol toedienen.
- Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt.
- Bij ademhalingsproblemen (versuft, piepen, kortademig, …) ga je best naar het ziekenhuis.
- Geef geen hoestsiroop of antibiotica.
Ga bij twijfel of bezorgdheid steeds langs bij de huis- of kinderarts.
Hoe geraakt mijn kind besmet met RSV?
RSV is ontzettend besmettelijk. Vooral in crèches verspreidt het virus zich als een lopend vuurtje. Er bestaat geen vaccinatie tegen RSV, dus helaas kunnen we niets doen om het te voorkomen. Het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht bij hoezen, niesten of praten. Maar het virus kan ook meerdere uren overleven buiten de mens, op voorwerpen (speelgoed of deurklinken bijvoorbeeld) of op ongewassen handen. Logischerwijs kan ook nauw contact met een besmette persoon een overdracht veroorzaken.
December is het feestseizoen bij uitstek met veel contacten. Wat doe je best?
RSV is zeer besmettelijk, je kunt je kind niet volledig beschermen. In isolatie gaan is daarom niet nodig.
Maar je kunt wel enkele belangrijke regels in acht nemen:
- Zorg voor een goede hygiëne en een zeer goede handhygiëne.
- Zorg dat iedereen zijn/haar handen wast vooraleer de baby aan te raken.
- Laat niemand die verkouden is of koorts heeft in de buurt van je baby.
- Was en ontsmet het speelgoed regelmatig.
- Verlucht je huis goed en poets regelmatig.
Natuurlijk gelden hier ook de algemene regels bij een virus:
- Nies of hoest niet in de richting van een ander.
- Draai of buig je hoofd.
- Hoest of nies in een papieren zakdoekje. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
- Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.
- Was of ontsmet de handen regelmatig na niezen, hoesten of snuiten. Maar je kunt moeilijk na ieder kuchje de handen wassen of dat aan de kinderen vragen. Maak zelf een inschatting wanneer dit nodig is.
Is je kind besmet met RSV? Breng dan de crèche op de hoogte en ook de mama’s van andere baby’s met wie je (kind) contact had.
Bron: libelle.be, Kind & Gezin, Het Nieuwsblad
Lees ook:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!