©iStock

Terug naar school: zo krijg je je kind weer in zijn oude slaapritme

Mogen jouw kindjes tijdens de vakantie ook wat later naar bed en ‘s morgens lekker lang uitslapen? Nu school weer in zicht komt, is het tijd om je kind terug in zijn gewone slaapritme te brengen. Onze tips!

Verschuif zijn bedtijd geleidelijk aan

Als je kind gewend is om iedere avond laat naar bed te gaan en laat op te staan, zal hij niet uit zichzelf om 20u in bed gaan liggen en om 7u wakker worden. Hier zullen we hem als mama (onopvallend) moeten helpen.

Hoe? Stop je kind elke avond iets vroeger in bed en maak hem ‘s ochtends steeds iets eerder wakker. Dit doe je telkens met vijftien of twintig minuten. Je kind zal het nauwelijks doorhebben!

Vast bedritueel

Pik het vaste bedritueel van wassen, tandenpoetsen, verhaaltje lezen weer op. Zo raakt je kind niet in de war en weet hij wat er straks gaat komen. Ook al is dat misschien iets vroeger dan hij in de vakantie gewend was.

Dim de lichten

Dim op tijd de lichten. Zo stimuleer je de aanmaak van melatonine, het hormoon waar je slaperig van wordt. Laat je kind twee uur voor het slapengaan liever niet meer naar lichtgevende beeldschermen (tablet, tv, smartphone, computer) kijken: het type licht dat deze beeldschermen uitstralen (led-licht) is extreem helder en heeft invloed op het biologische ritme.

Wanneer start je?

Dat hangt ervan af hoelang je de tijd hebt en hoeveel de bedtijd van je kind tijdens de vakantie is verschoven.

  • Gaat je kind nu makkelijk twee uur later naar bed, dan begin je idealiter twee weken voordat de school weer start. Pas zijn bedtijd dan elke twee dagen aan met vijftien tot twintig minuten.
  • Is je kind niet zo erg uit zijn normale ritme? Dan ben je ruim op tijd als je hem de donderdag voordat hij weer op school wordt verwacht richting zijn oude bedtijd coacht.

Bron: Oudersvannu.nl

MEER ‘TERUG NAAR SCHOOL’ ARTIKELS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content