SOS verzwikte enkeltjes: zo hou je trampolinespringen veilig
Wist je dat meeste kinderen die in de zomer op spoed belanden, hun kwetsuur opliepen op de trampoline? Zo kun je veilig trampolinespringen!
6x veilig trampolinespringen
1. Veilig trampolinespringen = veilig opstellen
Veilig trampolinespringen begint bij veilig opstellen van de trampoline. Ligt er niets op de grond onder het springdoek? Wat met overhangende takken? Voorzie rondom de hele trampoline liefst anderhalve meter vrije ruimte en plaats op een vlakke ondergrond. Idealiter is dat een stuk gazon: een pak zachter dan tegels of een tuinhek, mochten er accidenten gebeuren.
2. Zorg voor een veiligheidsnet
Bij de meeste trampolines kun je een veiligheidsnet kopen. Kies er eentje met zelfsluitende opening. Klittenband en ritsen worden vaak niet gesloten, met alle gevolgen van dien. Is het veiligheidsnet stuk? Vervang het dan.
3. Controleer de staat van je trampoline regelmatig
Om veilig trampolinespringen te garanderen, controleer je best regematig de staat van je trampoline. Zitten er geen gaten in het springdoek? Zijn de veren niet verroest? Zitten de veren afgeschermd onder de beschermrand en is die dik genoeg?
De veiligheidsnorm voor thuistrampolines is NEN-EN 71-14. Die garandeert onder meer dat de veren van gegalvaniseerd staal zijn en dus niet vroegtijdig verroesten.
4. Maak afspraken over de kunstjes van je kind
Veilig trampolinespringen betekent ook afspraken maken over de kunstjes van je kind en ze het liefst ook binnen je gezichtsveld de vrije loop laten. Goede afspraken zijn:
- Enkel op blote voeten op de trampoline. Zo beschadig je het springdoek niet en heeft je kind de beste grip.
- Salto’s of gekke tuimelingen enkel in het midden van de trampoline zonder andere kinderen erop.
- Niet van de trampoline naar andere speeltoestellen springen of naar de grond. Ook geen takken grijpen.
- Bij regenweer springen we niet op de trampoline, want dan kun je lelijk uitglijden.
5. Laat jongere en oudere kinderen liever apart springen
Jonge kinderen hebben eigenlijk niet voldoende controle over hun lichaamsgewicht om goed te springen. Het verbieden? Probeer maar als grote broer en zus zich wel volop amuseren 😉 Wat wel kan is bijvoorbeeld de jongste zijn moment op de trampoline gunnen wanneer de oudsten iets anders doen of echt vragen heel goed rekening houden met je kleuter. Maar onder de drie jaar is een trampoline eigenlijk nog geen goed idee.
Hou kinderen sowieso goed in de gaten. Kinderen met een verschillend lichaamsgewicht kunnen elkaar al eens ‘lanceren’. Dat is dolle pret, tot het misgaat natuurlijk. Alleen springen is veiliger.
6. Indien mogelijk: Graaf de trampoline in
De beste garantie voor veilig trampolinespringen is om de trampoline in te graven. Zo komt het springdoek op gelijke hoogte met de grond, waardoor kinderen minder hard kunnen vallen. Veel verkooppunten van trampolines bieden een ingraafservice.
Spring erop los! 😀
Meer speeltips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!